De ce citesc cărți științifice

Acum câțiva ani am găsit pe Hacker News un articol scris de un om de știință (sau poate programator?) consacrat, care explica de ce nu mai citește ficțiune. Omul era prins în munca lui și prefera să își petreacă timpul realizând numai lucruri productive. În acest context, o carte de ficțiune părea o pierdere de vreme.

Am apreciat argumentele acestuia, i-am admirat chiar dedicația dar nu mi-am putut imagina cum ar fi să renunț la pasiunea mea pentru lectura de Science Fiction și Fantasy. În plus, cărțile științifice păreau ceva distant și inaccesibil unui om de rând. Erau destinate cu siguranță fizicienilor, chimiștilor, biologilor și celorlalți cercetători din lume.

La ediția din 2015 a East European Comic-Con am avut plăcerea de a-l asculta pe renumitul actor John Noble, care a jucat printre altele în seria de filme fantasy Lord Of The Rings. În acest context, cineva din public l-a întrebat inevitabil despre cărțile lui Tolkien și din vorbă în vorbă John Noble a destăinuit că citește la rândul său cu precădere cărți științifice: psihologie, biologie, fizică... orice îi cade în mână și i se pare interesant.

M-a pus pe gânduri. John Noble e un actor. Unul foarte talentat, nu mă înțelegeți greșit, clar inteligent și a cărui educație și cultură era evidentă prin modul în care se exprima. Iar dacă o persoană care nu face parte din rândul cercetătorilor poate citi și înțelege cărți științifice... eu de ce nu aș putea?

Am început cu The Selfish Gene a lui Richard Dawkins și am citit-o cu aceeași plăcere și același interes cu care am citit oricare altă carte. Am continuat intermitent cu lucrări din rândul istoriei, biologiei, astro-fizicii, antropologiei, psihologiei, economiei... nu e domeniu care să nu prezinte interes, trebuie doar să știi unde să căuți.

În prezent, asaltați de informații din toate direcțiile, cu majoritatea surselor autohnone de știri viciate și propagandistice și o sumedenie de date contradictorii, se pune întrebarea cum poți distinge informațiile credibile de cele false sau incomplete? Cum poți preveni manipularea? Răspunsul e simplu: citind cât mai mult, din domenii cât mai diverse.

Piramida lui Maslow pune dorința de cunoștere și autoperfecționare pe ultima treaptă. Când prioritatea e ziua de mâine e greu să îți pierzi timpul citind. Eventuala lectură e una care urmărește cu precădere relaxarea sau împlinirea unor nevoi. Știrile de la ora 5, cancan-uri, tabloide... afli cum X-ulească e mare curvă și brusc te simți superior moral, afli cum X-ulescu a făcut nu știu ce gafă și brusc te simți mai inteligent. Ce mod mai bun de a uita cât de mic ești decât privind pigmei?

Alternativa e să stai pe umerii giganților. Sigur,
în compania lor realizezi cât de mic ești, cât de insignifiant și neștiutor... dar ai șansa de a privi ce mai departe în orizont.

Sunt puțini cei care înțeleg cu adevărat cum am apărut, cum funcționează corpul uman, care sunt legile universului sau ce istorie lăsam în urma noastră. Marea majoritate nu va putea decât să scârme la suprafața acestor domenii. Există însă persoane, veritabili uriași, care încearcă să explice aceste lucruri pe înțelesul tuturor. E o șansă de care e bine să profiți dacă nu vrei să rămâi în întuneric.

Nu toți au dreptate întotdeauna. Sunt mii de păreri, mii de ipoteze și mii de persoane care susțin lucruri diferite. Pe măsura ce citești mai mult, adevărul tinde să iasă la suprafață iar lucrurile să se lege între ele. Începi să înțelegi la rândul tău multe și să îți formezi propriile opinii, dar în cunoștință de cauză. Informațiile din cărți îți pot confirma propriile observații sau îți pot oferi un nou punct de vedere.

Sigur, nu țin de foame. Și sigur, adevărul este că te poți lipsi de ele. Principala grijă e cea a zilei de mâine, a bunăstării tale și a familiei tale, a unui loc de muncă stabil. În acest context, cărțile, mai ales cele științifice, oscilează între a fi un lux sau un moft. Dar...

E un dar greu de transpus în cuvinte. Cu cât știi mai multe, cu atât pare să capete sens lumea în care trăim. Îți înțelegi mai bine propriile reacții dar și pe cele ale oamenilor din juri, îți înțelegi locul în societate și poți intui mai bine ce îți rezervă viitorul. E cel mai puternic as din mânecă și, bonus, nici măcar nu trișezi. Important e să citești pentru tine!