Devourer și The Weight of Memories - de Liu Cixin

Devourer și The Weight of Memories - de Liu Cixin

A fost suficient să citesc Three-Body Problem a lui Liu Cixin ca să devin fan al autorului și să îmi doresc să pot citi mai multe lucruri scrise de el. Deși foarte faimos și popular în China, era aproape necunoscut pe meleagurile occidentale și, drept urmare, netradus. Succesul trilogiei Remembrance of Earth's Past, din care Three-Body Problem e prima carte, a schimbat acest lucru iar acum cititorii se pot bucura de o ofertă mult mai variată de opere ale acestui talentat scriitor chinez.

În pauza de la cărți non-ficțiune de după Debt: The First 5,000 Years am avut plăcerea să mă delectez cu Devourer și The Weight of Memories, două povestiri scrise de Liu Cixin, cea din urmă fiind tradusă tot de Ken Liu.

coperta "Devourer"
sursa imaginii: Goodreads

Prima dintre ele, Devourer, de lungimea unei nuvele, a abordat simpatic clișeul forței galactice devastatoare. Devoratorul este o structură gigantică în formă de torus ce se apropie de Terra cu scopul de a o devora. Pe parcursul a 100 de ani urmează a se conecta la planetă și a-i goli orice formă de resursă naturală.

Ambasadorul devoratorilor, o reptilă gigantică, reminescentă din mai multe puncte de vedere cu dinozaurii din trilogia Quintaglio Ascension, anunță nonșalant omenirea că va fi anihilată.

Numai bună de citit în timpul unei călătorii tipice cu autobuzul la o oră de vârf, a reușit să mă suprindă cu un final mai imprevizibil și filozofic decât m-aș fi așteptat, fiind mai degrabă o poveste despre însemnătatea vieții și a unei civilizații, în locul unei abordări mai pulp a conflictului armat dintre pământeni și invadatori.

coperta "The Weight of Memories"
sursa imaginii: Goodreads

The Weight of Memories a fost nu doar mai scurtă ci și mai plicticoasă. Sub forma unui dialog între o mamă și fetusul ei, înzestrat cu inteligență încă de la concepție, a încercat de asemenea o abordare filozofică de a defini însemnătatea conștiinței și a amintirilor dar nu a reușit să îmi capteze atenția.

Ambele au reușit în schimb să îmi confirme că Liu Cixin nu e degeaba unul dintre cei mai faimoși scriitori de SF chinezi. Cu o combinație perfectă de talent scriitoricesc, idei sau implementări inedite și un substrat care te pune pe gânduri, m-a convins să îl pun pe un piedestal în topul preferințelor personale și să aștept în continuare cu nerăbdare traduceri noi!