Seria "Quintaglio Ascension" - de Robert J. Sawyer

Seria "Quintaglio Ascension" - de Robert J. Sawyer

Am citit multe cărți despre civilizații extraterestre dar nici una nu mi s-a părut la fel de inedită și captivantă precum seria "Quintaglio Ascension" a lui Robert J. Sawyer. Motivul e pe cât de simplu, pe atât grozav: e cu dinozauri! Mai exact o rasă de tiranozauri inteligenți, așa-numiții Quintaglio.

coperta "Far-Seer"
Sursa imaginii: Goodreads

Principalul erou ar trilogiei este Afsan, un tânăr ucenic astrolog, inteligent și curios, a cărui descoperire zguduie din temelii întreaga civilizație sauriană. Cu ajutorul unui proaspăt inventat telescop, observă că divina Față a lui Dumnezeu din cer nu este decât o altă planetă iar ei locuiesc pe una dintre lunile acesteia.

Tematica nu e tocmai una noua. Un tânăr îndrăzneț împotriva unei societăți conservatoare și ignorante e un laitmotiv universal (deși mereu captivant) și deși Robert Sawyer e un scriitor bun, seria iese în evidență doar prin faptul că e cu și despre dinozauri. Iar asta, cred eu, e un lucru bun!

Departe de a fi o simplă poveste în care termenul de "om" este înlocuit cu "dinozauri", eventual cu câteva analogii evidente a la Familia Flintstone, Quintaglio Ascension descrie o civilizație reptiliană bine documentată, cu ritualuri și comportamente plauzibile, transportând cititorul într-o lume cu adevărat diferită.

coperta "Fossil Hunter"
Sursa imaginii: Goodreads

Quintaglio sunt teritoriali și nu suportă apropierea fizică decât în timpul sezonului de împerechere, influențați de hormoni. Au nevoie să își respecte distanța altfel riscă să o ia razna și să se atace unul pe celălalt.

Nu pot minți fără ca botul lor să capete o tentă albastră, detaliu care ar fi suficient pentru a clădi o civilizație radical diferită fără a mai porni măcar de la premiza de dinozauri, și, în pofida inteligenței ridicate, undeva la nivelul perioadei Renașterii, sunt în continuare creaturi sângeroase, pasionate de vânătoare.

Combinând o societate nomadă și brutală cu intelect, cultură dar și tradiții și religie, obții o rețetă teribil de interesantă iar Robert Sawyer se ridică la înălțimea așteptărilor.

coperta "Foreigner"
Sursa imaginii: Goodreads

Compusă din Far-Seer, Fossil Hunter și Foreigner, seria "Quintaglio Ascension" e pentru mine una dintre surprizele literare ale acestui an.

Am venit pentru o idee trăznită, o civilizație a dinozaurilor și am rămas pentru o veritabilă descriere a unei civilizații alternative verosimile, combinată cu o poveste despre clasicul triumf al științei peste credulitate.