Debt: The First 5,000 Years - de David Graeber

Debt: The First 5,000 Years - de David Graeber

Când vine vorba de cărțile non-ficțiune pe care le citesc, încerc să variez periodic subiectele acoperite. Iar unul dintre genurile pe care le-am neglijat a fost cel al economiei. Am început drept urmare Debt: The First 5,000 Years pentru perspectiva economică, dar am rămas captivat de abordarea istorico-antropologică.

Scrisă de David Graeber, un om specializat pe antropologia economică și socială, e o carte care încearcă să explice conceptele de "datorie" și "credit" dintr-o perspectivă istorică, analizând și speculând asupra modului în care acestea au luat naștere în societatea umană.

coperta "Debt: The First 5.000 Years"
sursa imaginii: Goodreads

Unul dintre primele lucruri învățate la ora de istorie a fost mitul economiei bazate pe barter, precedând-o pe cea modernă. M-am întrebat încă de atunci cum era posibil ca așa ceva să funcționeze, conceptul pare șubred când e analizat cu atenție chiar și pentru un copil de clasa I. Debt: The First 5,000 Years nu doar că demolează acest mit dar aduce argumente plauzibile în favoarea unui sistem bazat pe credit, folosind atât dovezi istorice cât și exemple ceva mai moderne din cadrul triburilor africane.

Pornind din timpuri imemoriale și ajungând până în zilele noastre, David Graeber a reușit să prezinte ideea de datorie, de credit și de sistem monetar într-un mod interesant atât pentru cineva pasionat de istorie dar și de economie. Pe mine cel puțin m-a ținut lipit de pagini cu același interes cu care o fac romanele SF sau Fantasy pe care le citesc de plăcere.

Nu a existat un aspect în carte care să mă plictisească. Pornind de la modul în care la începuturile civilizației economia combina barterul cu un sistem de credite bazat pe onoare și relații interpersonale și rolul religiei în ecuație, continuând apoi cu nașterea sistemelor monetare sau tip fiat / monedă fiduciară și rolul statului și culminând cu economia modernă, Debt: The First 5,000 Years m-a făcut să înțeleg mai bine lume în care trăim.

După cum am menționat deja, aș recomanda-o atât celor interesați de economie dar și de istorie / antropologie. Deși unele dintre ideile lui David Graeber sunt mai controversate, omul fiind și un activist, mi s-au părut suficient de bine documentate și argumente încât să fie valoroase și pentru cineva care nu împărtășește același punct de vedere.