Death's End - de Liu Cixin

Death's End - de Liu Cixin

După ce am citit aclamata Three Body Problem a lui Liu Cixin, unul dintre greii SF-ului chinezesc, prima carte din trilogia Remembrance of Earth's Past, am înțeles entuziasmul legat de traducerea acestei serii în engleză. A fost fără doar și poate una dintre cele mai bune cărți SF citite de mine.

După ce am citit a doua carte din serie, The Dark Forest, am fost plăcut surprins de abordarea atipică. Povestea originală a fost extinsă, detaliată și folosită ca punct de plecare pentru un subiect mult mai complex. Am știut atunci că am de-a face cu o trilogie de căpătâi, ceva de recomandat, în genul Fundației lui Asimov sau a genialei Dune a lui Frank Herbert.

Dar când am citit și Death's End am fost dat pe spate. A fost una dintre rarele cărți ce mi-au dat fiori prin calitatea execuției și a ideilor prezentate. Cu adevărat o lectură obligatorie, cel puțin pentru iubitorii SF-ului!

coperta "Death's End"
sursa imaginii: Goodreads

Începând cu detalierea primului contact între civilizația terestră și cea Trisolariană, trilogia lui Liu Cixin a evoluat rapid într-o saga complexă, desfășurată pe parcursul a zeci, sute, mii și chiar miliarde de ani, combinând o poveste SF captivantă cu ipoteze științifice mai mult sau mai puțin plauzibile dar și aspecte filozofice.

Nu mă ajută cuvintele pentru a descrie cât de bune sunt cărțile, poate singura serie în care cartea următoare a fost de fiecare dată mult mai bună decât precedenta. Remembrance of Earth's Past, și Death's End în particular, merită fiecare bucățică de laudă și de hype. Mai mult, fiind tradusă de un alt scriitor SF talentat, Ken Liu, a cărui origine chineză contribuie la acuratețea traducerii originalului.

După Kim Stanley Robinson, am un nou idol ale cărui opere le voi urmări în mod activ. Liu Cixin, Ken Liu... mai multe traduceri, vă rog!