Dădacii și romanii

Dădacii și romanii
Photo by Flash Dantz / Unsplash

Când eram prin lceu am avut de făcut ceva compunere despre daci, în limba engleză. Stăpâneam binișor graiul anglo-saxon încât partea de traducere în sine nu a fost o problemă. A fost, în schimb, o problemă cu traducerea "dacilor". Cum să le zic oare?

După ce am reflectat îndelung asupra subiectului, am presărat lucrarea cu nenumărați "the dacs". Când am primit înapoi tema, corectată de profesorul de engleză, toți "the dacs" fuseseră tăiați și înlocuiți în roșu cu "the dacians".

The Dacians. Copilul de atunci a fost impresionat. Locuitorii Daciei, deci "dacieni". Avea logică! Ce deștept era pesemne proful de cunoștea aceste dedesubturi. Adultul din prezent vede însă semnele clare: profesorul era un agent al intereselor străine ce ne oprimă neamul de nenumărate milenii.

Dacii - the dacs, erau un popor puternic. Mâncau brânză cinstită și viezure, călăreau pe mânzi și se luptau cu romanii, apoi petreceau bând vin cinstit din ulcioare de lut. Cum să nu fim mândrii ei, ca urmași ai lui Decebal?

Dacienii - the dacians, pe de altă parte, sună a ceva vlăstare de fandosiți. Genul de popor care degusta brânzeturi împuțite alături de păhărele elegante de vinulețe șmechere. Genul de popor care face arte și cultură (blasfemie!), în loc să se bată ca niște barbari adevărați.

Gândiți-vă, de pildă, la fostul premier, Dacian Julien Cioloș. Ca om politic n-a fost rău, părea competent, dar nu a lăsat mare lucru în urmă. Mărunțel, cu o nevastă care e cu mindfullness-ul, chackrele și energiile pozitive, ce să facă în politica autohtonă, plină de bădărani și nesimțiți?

Păi să fi fost acolo un Dac Iulian Ciolășoiu. Un soi de smardoi ca George Simion, cu tupeul lui Șoșoacă, doar că de partea forțelor binelui. I-ar fi jucat pe degete pe toți. Doar o dată să fi dat cu pumnul în masă s-ar fi băgat sub ea toți ciucii și ciolacii din parlament. Cu el la Cotroceni și cu Nicu Dan la primăria generală ne-am fi dezvoltat ca țară de ar fi ajuns Uniunea Europeană să își dorească să se integreze în România.

În schimb, în asta ne-au convertit străinii. Din daci, în dacieni... Ce soartă tristă, ce univers ingrat.

Tot nu mă credeți? Un ultim exemplu atunci. Să îi luăm pe romani. Poate cel mai legendar și impresionant popor din istorie. Ce civilizație au clădit, ce imoperiu au fondat! The romans. Ia aplică și lor același tratament, ce iese? The romanians.

Exact.