De ce s-ar putea să piardă Nicușor Dan alegerile

De ce s-ar putea să piardă Nicușor Dan alegerile

E în firea oamenilor să se ia de Gabriela Firea și de sloganurile ei stupide de campanie. În firea mea e să fiu un soi de Gică-Contra și să mă simt îngrijorat de principalul ei contra-candidat. Băiet bun, marele lui dezavantaj nu e faptul că este un fost olimpic într-un joc populat de corupți nesimțiți și nesimțiți corupți, ci faptul că are un nume tare ne-votabil.

I se mai spune "eternul perdant", dar mai grav mi se pare că este "eternul Nicușor", la cei vreo 50 de ani ai săi. Într-o societate ca a noastră, cât de mulți pot oare să ia în serios o persoană pe nume Nicușor Dan?

Nicușor Dan, olimpic la matematică, probabil lua bătaie de la prostul clasei în liceu. Fast-forward câteva zeci de ani, Nicușor nu mai e olimpic, dar continuă să fie un magnet pentru proștii clasei. Cei care erau doar proști s-au făcut gunoieri și l-au luat la claxoane, cei care erau proști și nesimțiți s-au făcut vice-primari și l-au luat la bătaie. Băiatul e simpatic, dar să fim sinceri: se miră cineva că un Nicușor e ciuca "bullying"-ului?

Dar dacă Nicușor Dan e o victimă, cum vi-l imaginați în contra-partidă pe Nicu Dan?

"Nicu Dan versus Nicusor Dan"

Nicu Dan pare desprins din filmele cu arte marțiale. Nicu Dan vine la conferință în halat negru și ochelari de soare, stil Steven Seagal, se ferește suav de atacurile lui Bădărănescu, după care face șpagatul între camioanele de gunoi, ca în reclama cu Van Damme, și îi arde vice-primarului o karată de ajung să îi coasă medicii maxilarul cu sârma din Firea.

Când candidează Nicu Dan nu îți pui întrebarea dacă să îl votezi sau nu. Te întrebi de ce își mai pierd ceilalți candidați timpul, când Nicu Dan e clar magnet pentru ștampila de vot. Un Nicușor se plânge pe Facebook că nu are apă caldă, un Nicu dă cu pumnul în masă și în secunda doi pleacă echipajul de la ELCEN să repare avariile. Dar hai să zicem că trecerea de la Nicușor la Nicu ar fi prea drastică pentru timoratul Șordan. Bre, dar măcar un Nicolae atunci.

Un Nicolae pare genul de om care vine la tine acasă cu geanta de scule înnegrită de timp, se bagă sub chiuvetă și cadă, îi blesteamă puțin pe pesediștii de dinainte care au făcut țevile la mișto, după care repară problema. Și îți ia doar 50 de lei, că e un băiat bun, față de un șmecheroi cu firmă de Voluntari, care îți cere 100 de lei doar deplasarea, încă 100 de lei constatarea iar la final mai mult strică pentru că deh, e angajat pe pile.

Nicolae Dan ar mai avea un mare avantaj. Dacă pe votanții lui de bază nu îi pierde cât timp e un băiat finuț care nu e nici Firea, nici PSD-ist, indiferent că îl cheamă Nicușor Dan sau Căcărez Împuțeanu, cu un nume ca Nicolae Dan ar avea priză la votanții sârmoasei.

Ce zic adesea nostalgicii comunismului? Că Nicolae Ceaușescu a fost un conducător bun dar s-a stricat în ultimii ani. De-ar fi stat mai puțin la puterea, ar fi fost numa' bine. E firesc atunci că Nicolae Dan este urmașul perfect. Dan e mai scurt decât Ceaușescu, trei litere, suficient cât să rezolve cu aglomerația din STB și mizeria de pe străzi. Bonus, D e după C în alfabet, deci e la mintea cocoșului că Nicolae Dan e de fapt Nicolae Ceaușescu V2. Cu logica asta beton ai prins la fix electoratul CARD = DRAC invers, ar pune ăia ștampila pe el la vot mai abitir decât pun buzele pe moaște în timpul sezonului! La Nicușor, în schimb, și-ar face cruce, se știe doar că matematica e unealta necuratului.

Sau măcar un Nick Dan, de pildă, cu nșpe mii de followeri pe Instagram și vlog popular de YouTube. Puștanii sub 18 ani și-ar freca părinții la cap să îl voteze, cei peste 18 ani ar face live din cabina de vot când îi ștampilează numele. Deci până și Nick Dan ar șterge pe jos cu Firea.

Dar nu avem Nicu Dan, nici Nicolae Dan, nici Nick Dan, nici un oraș civilizat sau apă caldă. Avem în schimb un Nicușor. Mai timorat, mai bleg dar mai cinstit, și care clar nu sună a nume de panaramă.