Ce am învățat de la Dac Warrior
Acum că am trecut prin patru ediții de Dac Warrior (o cursă cu obstacole organizată în Tohani, județul Prahova), inclusiv pe cont propriu dar și în tandem cu prieteni, am ajuns la câteva concluzii.
O competiție de alergare pe 11 kilometri, cu multe urcări pe dealuri și exerciții de forță, agilitate și îndemânare nu reflectă întocmai viața reală dar acoperă anumite situații extreme în care te-ai putea regăsi. E aproape imposibil să termini una, darămite patru astfel de trasee, și să nu observi câteva lucruri.
Primul ar fi că exercițiile de cardio sunt cele mai importante. Nu trebuie să fii cel mai puternic sau cel mai rapid, dar o inimă puternică și capacitatea de a susține efort pe o perioadă lungă de timp sunt poate cea mai crucială abilitate pe care o poate deprinde o persoană.
Alergările în sine nu m-au ajutat chiar atât de mult pe dealuri. Nu urc des pante lungi sau foarte abrupte încât să fi căpătat experiență, astfel încât majoritatea traseului a fost acoperită mergând, nu alergând. Dar când pulsul meu a ajuns la aproape 190 de bătăi pe minut nu a fost un eveniment special sau alarmant. La cursa de 5k de la Bucharest Grand Prix l-am menținut timp de aproape jumătate de oră fără să mă simt epuizat.
Exercițiile de forță contează și ele dar forța brută în sine nu. Rareori ești nevoit să te forțezi la maxim. Nu ridică nimeni o sută de kilograme prea des (unii niciodată). Este însă mult mai plauzibil să fii nevoit să cari, ridici sau împingi greutăți de câteva zeci de kilograme, accesibile pentru aproape oricine.
În schimb, contează forța pe care o ai în încheieturi și abilitatea de a-ți susține greutatea corporală. Genoflexiuni, flotări și mai ales tracțiuni pot fi mult mai benefice decât mușchi lucrat punctual la sală. Bicepsul nu te ajută pe cât te ajută spatele (vine și cu beneficii pentru postură).
Cum se traduc lucrurile astea în viața de zi cu zi? Înseamnă să poți să mergi pe jos să faci cumpărăturile și să te întorci pe jos cu câteva sacoșe pline. Să poți să îți cari singur mobila sau electrocasnicele pe scări. Să poți să manevrezi saci de material dacă te apuci să renovezi prin casă.
Cu alte cuvinte să nu fii neputincios și să fii nevoit să te bazezi pe alții.