Bandă compactă de mers / alergat pentru casă - review pentru Compact Run100 de la Decathlon

Prietena mea își dorea o bandă de mers care să îi permită să mai facă mișcare de acasă, după muncă. Nu avea cine știe ce pretenții: să aibă brațe laterale, ca să se poată sprijini de ele în caz că își pierde echilibrul și să fie pliabilă, ca să o putem depozita cumva atunci când nu e folosită.
După ce am comparat mai multe modele, review-uri și prețuri, luând în calcul inclusiv achiziționarea uneia second-hand de pe OLX, m-am oprit asupra modelului Compact Run 100 de la Decathlon. O avem de mai bine de o lună și cum subiectele de postările pe acest blog nu cresc în aer, m-am gândit că i-ar prinde bine un review.
De ce de la Decathlon?
Majoritatea echipamentului meu sportiv e de acolo, de la haine la greutăți și alte accesorii de fitness, și am fost mulțumit, în general, de raportul calitate / preț. Pe lângă asta, fiind ditamai lanțul de magazine, m-am gândit că sunt șanse bune să pot găsi pe cineva capabil să o repare în caz că se strică. De altfel, am observat că poți cumpăra anumite piese de schimb de pe site-ul, ceea ce a reprezentat un plus.
Nu mă încântă deloc ideea de a căuta pe Internet un service sau o persoană capabilă să mă ajute în caz că are probleme sau să descopăr că nu am cu ce să o repar și trebuie să o arunc.
De ce tocmai acest model?
Deși aș fi vrut ceva mai ieftin, mai pe la 1000 de lei, am descoperit că nu prea merită... În primul rând, aveau limite de greutate destul de mici, de maxim 100 de kilograme, și păreau ceva mai fragile, lucru care nu îmi inspira încredere.
Deși cei 2500 de lei pe care i-am dat pe modelul Compact Run 100 sunt mai mult decât dublu decât bugetul propus, am ceva mai multă liniște. Suportă o greutate maximă de 130 de kilograme și pare mult mai solidă, deci nu mi-e teamă că se va strica așa ușor.
Apoi, deși prietena mea insistă acum doar pe mers, nu se știe niciodată ce rezervă viitorul. Mai bine să o poată folosi și la alergat decât să descopere că are nevoie de un upgrade. Plus că, cine știe, poate o să o folosesc eu însumi vreodată, la nevoie, chit că sunt adeptul asfaltului.
Cât de compactă este?
Am fost foarte plăcut surprins de dimensiunile rezultate după pliere. Da, este lungă (120 de centimetri, și 45 lățime), dar după ce o strângi încape destul de lejer sub canapeaua din sufragerie.
De asemenea, vine cu suport necesar pentru a putea fi depozitată în picioare, fixată cumva de perete cu ajutorul unui șurub, dar cu pisicile noastre care demarează prin casă nu am dorit să ne asumăm acest risc.
Atunci când o strângi există un mecanism de protecție care face imposibil ca brațele să se prăbușească și are un set de roți într-unul din capete, ceea ce o face ușor de manevrat odată strânsă. Trebuie totuși să ai un picuț de forță să o ridici și să o împingi de colo-colo, pentru că are totuși vreo 50 de kilograme.
Prietena mea se descurcă să o scoată de sub pat, să o monteze și să o împingă la loc singură, la nevoie, dar în mod normal mă roagă pe mine să o strâng după ce termină, pentru că se simte prea obosită. Nu cred că o persoană obișnuită va avea probleme din acest punct de vedere, dar e posibil să fie totuși un picuț prea dificil de manevrat pentru domnișoare firave și minione.
Necesită asamblare?
Partea de asamblare a fost aproape inexistentă și deloc complicată. E practic o scoatere din cutie și o primă depliere, ca să vezi cum funcționează. Poate doar dacă dorești să o ții în picioare să fie nevoie de ceva gaură de holșurub în perete, ca să ai de ce să o fixezi.
Alte observații
Are un display digital cu viteză, timpul scurs și caloriile consumate, plus ceva programe de alergare dar nu e ceva foarte complex. Teoretic are inclusiv planuri de antrenament, dar nu ne-am "jucat" cu ele.
Cablul de alimentare e generos de lung, ca să poată ajunge la o priză, și se conectează la bandă printr-o mufă în genul celor de alimentare PC sau monitor. Deci practic poți lăsa cablul mereu în priză, îl strângi, și când ai nevoie îl cuplezi la loc.
Mai vine cu un accesoriu magnetic care trebuie împins în panoul de control din față pentru a porni, pe care îl poți lega apoi cu un șnur și un cleștișor (ambele încorporate) de pantaloni, astfel dacă aluneci cumva să de deconecteze automat și să se oprească. Sau o poți conecta, agăți șnurul de bandă și îți vezi de treabă.
Are și un suport de sticle, precum și un soi de telecomandă rapidă, în caz că nu vrei să setezi viteza din panou. Bănuiesc că e util când bagi sprinturi și nu vrei să îți pierzi echilibrul butonând chestii din fața ta. Așa ții un mini-gadget în mână și apeși pe el în funcție de cum ai nevoie. Dacă nu ai chef de acea mini-telecomandă o poți monta tot pe panou, unde are un loc special prevăzut.
Este zgomotoasă?
Pentru mers, nu chiar. E sub nivelul unei mașini de spălat, inclusiv la vibrații, dar la alergare parcă se simte, s-ar putea să nu vă iubească vecinii. Ar fi o idee montarea unui covoraș anti-vibrații sub ea, cum au mașinile de spălat, dar pe moment vecinul de sub noi nu e acasă deci nu avem încă probleme.
Dezavantaje?
Este foarte dificil de cărat pe scări. Pachetul e îngust, lung și lat și nu prea ai de ce să îl apuci. Am avut, din fericire, o liză care să mă ajute dar a fost un efort considerabil să o urc până la etajul 2, unde stăm, și sunt o persoană atletică și în forță.
În doi oameni ar fi ceva mai simplu, deși nu ușor, și cred că la nevoie poate încăpea și într-un lift.
În rest, nimic de cârcotit încă. S-a dovedit a fi o achiziție inspirată.