Amintiri de la ora de religie

Amintiri de la ora de religie
Photo by Isabella Fischer / Unsplash

Mi-a ajuns în fața ochilor un articol de pe recorder: Pledoarie pentru legionari și Călin Georgescu la ora de religie, în cel mai mare liceu din Buzău. Să fie oare vorba de Hașdeu?

Ca fost absolvent al liceului și care a avut la rândul său un profesor de religie care mai venea la ore cu fițuici legionare, mi s-au aprins niște beculețe în cap și am intrat să citesc, chit că în mod normal ignor acel gen de știri. Și ce să vezi: nu pare să fi fost o coincidență.

Am făcut liceu acum vreo 20 de ani (ce bătrân mă simt) și am fost printre primele generații, dacă nu chiar prima, care l-a prins acel preot/profesor. Erau alte timpuri pe atunci iar religia era o oră la care ne făceam temele sau desenam, în timp ce profesorul vorbea cu cine îl asculta. Iar ca note... toți primeam 10.

Dar îmi amintesc și acum un moment în care domnul în cauză începuse să bată câmpii brav și tare mă mânca să ridic mâna și să comentez. Iar fostul meu coleg de bancă (olimpic la informatică, băiat foarte deștept), m-a văzut cum mă agit, mi-a pus mâna pe umăr și mi-a zis să stau liniștit, să mă relaxez și să continui să desenez.

I-am urmat sfatul pentru că era unul venit din prietenie. Ce dorea el să spună era că nu avea rost să îl antagonizez. Oricum colegii mei nu îl luau în serios, nu aș fi schimbat nimic iar eu nu aveam decât de pierdut. Așa că m-am întors la desenat.

20 de ani mai târziu, acel preot încă predă și încă debitează aceleași prostii. Dar nu asta vreau să vă povestesc.

Motivul pentru care îi spun "acel preot" este că nu îmi mai amintesc numele lui. Cel dat în articol sună însă foarte, foarte familiar și din poze pare să fie vorba de aceeași persoană. Îmi amintesc, în schimb, de numele profesorului de religie din generală, tot la Hașdeu: părintele Soare.

Părintele Soare era ceva mai strict, nu aveai nota de 10 garantată, chiar trebuia să fii atent și să îi înveți materia. Dar în același timp dumnealui și-a dat tot interesul să ne vorbească și despre istoria religiilor, la modul general, nu să ne facă propagandă ortodoxă.

La capitolul Ortodoxie ne-a vorbit despre tradiții și despre cultura din spatele obiceiurilor religioase de la noi și era un om care te puteai contrazice și dezbate. Insista să nu vorbim urât și să înjurăm și organiza periodic acțiuni caritabile pentru satele din zona Buzăului.

Nu avea nici vilă sau limuzină, locuia cu familia sa într-un apartament normal și conducea o Dacie ramolită. Și despre el am mai văzut ocazional articole prin presă dar despre gesturile caritabile pe care le făcea. I-am ținut minte numele, deși l-am avut profesor un singur an, în gimnaziu, versus de celălalt tot liceul. Și sunt destul de sigur că dacă încă mai predă, atunci cu siguranță nu vorbește despre legionari și Călin Georgescu la ore.