Abundenta

Cand eram mai mic citeam aproape orice, fara discernamant sau nazuri. Oferta literara era limitata din aproape toate capitolele: cartile din casa erau finite, cartile din bibliotecile accesibile erau finite iar bani pentru carti noi mai deloc.

In aceste conditii nu iti permiteai asa usor sa refuzi o lectura. Fiecare carte inceputa trebuia terminata. Era musai sa nu o lasi jos pana nu o citeai din scoarta in scoarta, chiar daca nu te atragea chiar atat de tare. Cu exceptia cazului in care lectura ar fi fost realmente repulsiva, refuzul unei carti te aducea cu un mai aproape de sfarsitul cartilor disponibile.

Am investit mult timp in opere slabe, pe care poate ca nu le-as fi citit in alte conditii, dar am avut si ocazia sa descopar capodopere de care poate ca nu m-as fi apropiat daca aveam alte alternative. Si avantaje, si dezavantaje.

In prezent numarul de carti disponibile nu doar ca e practic infinit, e si coplesitor de mare. Periodic descopar carti sau serii noi pe care as dori sa le citesc iar lista mea de lectura nu numai ca nu scade, dar creste exponential intr-un ritm de-a dreptul alarmant. Chiar daca mi-as petrece restul vietii citind, nu as avea sanse sa termin tot ce mi-am propus...

In aceste conditii devii brusc mai pretentios. Cartile care nu ma captiveaza inca de la primele pagini sunt aruncate, virtual, la gunoi. Cand o lectura care sa te tina cu ochii lipiti de ecran se gaseste la o aruncatura de mouse, cine mai are timpul necesar sa iroseasca energia cu o lectura slaba sau mediocra.

Singura intrebare care merita pusa este daca in acest fel nu se risca evitarea unor opere geniale, dar cu inceputuri mai lente. "Oamenii marii", de Victor Hugo, se numara printre cartile cu o parte de inceput teribil de plictisitoare dar in rest superba. O carte pe care poate ca nu as fi citit-o astazi...

Pe de alta parte, in ziua de azi, review-urile sunt la fel de accesibile. Este incredibil de usor sa gasesti oameni cu gusturi similare si sa poti profita de recomandarile lor.

Timpurile se schimb, clasicii apar si dispar, numarul de carti tinde spre infinit iar tehnologia joaca un rol din ce in ce mai important. Cred ca doar pasiunea pentru lectura a umanitatii ramane constanta.