Unde dai și unde crapă

Unde dai și unde crapă
Photo by Sixteen Miles Out / Unsplash

Un titlu mai corect ar fi "ce plătești și ce primești" sau poate "nu știi niciodată de unde sare iepurele" sau, poate, "uneori universul mai ține și cu mine".

Prin 2020 ne-am apucat de o prea amânată și prea necesară renovare. Pentru bucătărie, prietena mea a insistat pentru o chiuvetă nouă de la Pyramis. Arăta interesant, pe negru, și părea clar mai calitativă decât modelul standard de Dedeman pe care îl aveam înainte dar mi se părea prea scumpă și o risipă de bani. Dar cum nu costa totuși exagerat de mult (699 la vremea respectivă), am cedat și am comandat-o.

Am montat-o cu succes dar și cu ceva efort apoi ne-am văzut de treabă.

chiuveta aleasă

Anul acesta prietena mea și-a făcut singură un cadou practic: o mașină de spălat vase (un Bosch micuț și compact) și a căzut, desigur, în sarcina mea să o montez.

Cu mobila de bucătărie m-am descurcat. Unu la mână, am asamblat-o cu mâna mea și știam deja ce e prin spate, și la propriu, și la figurat. Doi la mână, stau foarte bine la capitolul unelte ceea ce simplifică mult genul acesta de treburi.

Cu blatul am rezolvat-o deci dar aveam emoții cu țevăraia. Din fericire, acum mulți ani mașina de spălat fusese montată tot în bucătărie și aveam deci un robinet de alimentare în plus, la care puteam conecta la fix mașina de spălat. Și chiar dacă nu, există splittere pentru robineți și sunt convins că aș fi putut rezolva cumva. Era însă mai complicat cu scurgerea.

Nu merge așa ușor să dai o gaură în țeava actuală de scurgere și să înfigi un furtun în ea. Sau merge dacă nu te deranjează să ai lac în casă. Dar spre surprinderea mea, atunci când trăgeam furtunele ca să îmi fac o idee... am descoperit că aveam deja prevăzută una în țevile de la chiuvetă.

Pentru că modelul acela nu era doar mai arătas și mai scump decât o chiuvetă standard. Era și mai modern. Iar o chiuvetă modernă vine și cu suport pentru mașini de spălat vase.

Problema care mă îngrija cel mai tare s-a rezolvat cel mai ușor. Am scos un dop, am înfipt un furtun și asta a fost.

Revenind la titlul acestui post, "unde dai și unde crapă", când faci o achiziție e bine să iei în considerare câți mai mulți factori și să te gândești și la ce vei dori să faci pe viitor (cum am făcut, de exemplu, când am refăcut instalația electrică și am prevăzut prize pentru aparate de aer condiționat chiar dacă nu aveam pe atunci).

Într-adevăr, am dat pe atunci niște bani dar chiuveta o avem în continuare. Și dacă luam una mai ieftină, cum intenționam pe atunci, oare cât m-ar fi costat și cum aș fi rezolvat acum cu scurgerea?