Traim in viitor

Inconjurati de stiri cu tarani vasluieni care se lupta cu topoarele la betie sau de oameni care au impresia ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, e greu sa simti ca noi, civilizatia umana, am avansat si ca ne apropiem de acel "viitor" descris in cartile S.F. Si totusi, nu suntem chiar atat de departe.

Citeam astazi despre "razboiul" dintre Google si Uber, pe tema masinilor fara sofer. Pentru cei care poate ca nu sunt la curent, masinile autonome nu mai sunt demult un simplu vis. Au fost efectuate mai multe teste de succes iar principalul "adversar" ramane legislatia rutiera. Din punct de vedere tehnologic, cred ca avem la dispozitie tot ceea ce ne trebuie pentru ca acest proiect sa ajunga parte din cotidian in maxim 2-3 ani.

Cyborgi? Da, exista deja. Medicina, dar si tehnologia, au ajuns la un nivel la care un brat robotic nu mai e un subiect de film sau roman. Si daca tot vorbim de fictiune, invierea mortilor, pe vremuri parte a Bibliei sau a povestilor cu zombie sau cu Victor Frankenstein, e acum un proces perfect plauzibil.

Oh, si daca tot vorbim de cyborgi si tehnologie controlata cu ajutorul mintii, Bill Gates, Elon Musk sau Steven Hawking sunt ingrijorati de progresele din domeniul Inteligentei Artificiale. Sigur, nu e cazul sa ne facem inca provizii de conserve si hartie igienica in asteptarea Terminatorului sau a Matricei, dar A.I.-ul e un subiect real de discutie. Nu ne mai temem de ciuma neagra, de Apocalipsa, bestia cu 666 in frunte (desi asta nu se aplica si romanilor, ramasi inca in Evul Mediu ca mentalitate), de faptul ca vine seceta si nu se face recolta sau se termina calendarul maias. Pentru prima data are si civilizatia probleme de oameni mari.

Sa revenim si la ceva mai palpabil: telefoanele si tabletele care ne inconjoara si care au ajuns din ce in ce mai ieftine. Telefonul meu imi incape in palma si e mai puternic decat primul meu calculator. GPS-ul a ajuns o tehnologie atat de banala incat oricine se poate descurca intr-un loc necunoscut. Telefonul iti poate da chiar instructiuni pe care le poti urma pas cu pas, vorbite in limba nativa a utilizatorului.

Colonizarea unei alte planete, a lui Marte mai precis, a ajuns un eveniment la care este posibil sa asist.

Realitatea virtuala? Poti face primii pasi cu un telefon si o bucata de carton. Acum doi ani, la Nijikon, am putut testa Oculus Rift, chiar aici, in Romania.

born too soon
(sursa: godlessmom.com)

Se spune ca ne-am nascut prea devreme ca sa exploram universul si prea tarziu ca sa exploram Pamantul. E adevarat, dar si vremurile curente sunt interesante.

Trebuie doar sa deschidem ochii