Tiamath's Wrath - de James S.A. Corey

Tiamath's Wrath - de James S.A. Corey

Persepolis Rising, a reușit să mă ia prin surprindere. A fost al șaptelea volum din The Expanse și a venit într-un moment în care uitasem că există. Oh, a apărut o carte nouă, mi-am zis, parcă îmi plăcea seria. După ce am citit-o, nu am mai uitat de Tiamath's Wrath (volumul opt), pe care l-am așteptat nerăbdător să apară.

Cartea precedentă a început cu echipajul navei Rocinante îmbătrânit și practic ieșit la pensie și s-a terminat cu omenirea sub jugul dictatorului Duarte, căpitanul James Holden (eroul principal) prizonier iar restul protagoniștilor împrăștiați pe te miri unde. În aceste condiții era greu să nu ai așteptări mari de la Tiamath's Wrath, nu doar pentru a vedea cum evoluează lucrurile și se rezolvă situația, dar și pentru a vedea în ce mod ne va mai surprinde James S. A. Corey, pseudonimul sub care publică cei doi co-autori.

coperta "Tiamat's Wrath"
sursa imaginii: Goodreads

Până acum nici una dintre cărți nu a dezamăgit iar Tiamat's Wrath nu face excepție de la regulă. Principala întrebare pe care mi-am pus-o la finalul precedentei a fost cum îl vor detrona pe Duarte? Un dictator foarte inteligent, practic nemuritor, cu o flotă loiala și cu o putere militară mult mai avansată tehnologic decât cea a restului umanității. Dictatura sa era una luminată, în urma căreia populația nu avea de suferit, Duarte imaginându-se ca un fel de gardian, care să conducă omenirea spre un viitor prosper. Drept urmare, marea majoritate a populației era mulțumită, revoluționarii nu beneficiau de cine știe ce sprijin și oricum nu ar fi avut nici o șansă în fața invincibilei armade.

La fel de important este și misterul civilizației care a construit găurile de vierme folosite în carte pentru călătoria printre planete. Cine sau ce poate elimina aproape orice urmă a unei civilizații capabile de astfel de minuni tehnologice?

Cu un sigur volum rămas, seria The Expanse a demonstrat că este una de la care poți avea așteptări mari ce nu vor fi înșelate. Conflictele și misterele introduse nu s-au rezolvat niciodată într-un mod neplauzibil sau scos din joben. Tiamat's Wrath a reușit să bifeze toate lucrurile pe care doream să le citesc: care a fost impactul social și politic al dictaturii, cum au reușit să facă față forțele revoluționare și ce le-a motivat, ceva nou despre extratereștii din umbră și eliberare a lui Holden care să fie trasă de păr.

Rămâne de văzut ce ne rezervă viitorul, dar dacă ultima carte va fi la fel de bună atunci cred că seria își va fi câștigat un mare loc de cinste în analele literaturii S.F.!