The Wandering Earth - de Liu Cixin
Dacă apetitul pentru citit mi l-au deschis basmele, literatura SF a fost cea care m-a cucerit cu adevărat, iar The Wandering Earth, o colecție de povestiri science fiction scrise de Liu Cixin, conținând printre altele și Devourer, mi-a reamintit de ce iubesc acest gen!
sursa imaginii: Goodreads
Sunt două aspecte majore care mă atrag la literatura S.F. Primul este cel științific. Când o poveste înglobează ipoteze cu fundamente științifice, fie ele și foarte trase de păr, pentru mine devine mult mai interesantă și consider că îți stimulează imaginația într-un nod aparte. Atenție, simpla existență a unui element futurist, cum ar fi mențiunea navetelor spațiale sau a roboților nu face o poveste să fie science-fiction ci mai degrabă space-fantasy sau space-opera. S.F.-ul veritabil este cel în care se explorează modul în care noile sau potențialele tehnologii afectează viața umană iar The Wandering Earth excelează la acest capitol.
De la povestirea omonimă în care Terra este forțată să folosească mijloace de propulsie pentru a ieși de pe orbita unui soare muribund și până la glumeața povestioară în care autorul însuși este un personaj care editează cu rezultate dezastruoase un virus de calculator dezvoltat de altă persoană, accentul cade așa cum trebuie pe știință. Ideile din spate sunt de-a dreptul titanice iar implicațiile lor sunt pe măsură. În contra-partidă, eroii sunt adesea oameni normali, explorându-se astfel reacția acestora la schimbările futuriste, determinându-te pe tine, ca cititor, să visezi la un viitor avansat, în care se dezvoltă astfel de tehnologii, dar și să reflectezi asupra modului în care tu ai fi afectat de ele, pregătindu-te astfel pentru viitorul real care ne așteaptă.
Nu este ignorat nici cel de-al doilea aspect, al misterului. Chiar dacă nu avem parte de revelații precum cele din Three-Body Problem, misterele sunt pe măsura ideilor. Și nu mă refer aici strict la un mister precum în cazul romanelor detective, cât la lipsa capabilității de a prezice finalul povestirii. Întorci filă cu filă nu doar pentru soarta personajelor cât și pentru ineditul situației. "Cum de s-a putut gândi la așa ceva?', îți spui aproape de fiecare dată.
Bonus, The Wandering Earth mai are același feature pe car el-a avut și Three-Body Problem, mai exact prezentarea viitorului din perspectiva unei persoane ce face parte din cultura chinezească. Nu e deloc un mit faptul că asiaticii au un mod de gândire diferit de europeni și americani, iar aceste diferențe au făcut pentru mine povestirile chiar mai atractive. E ceva nou, lucrurile sunt privite din alt unghi decât în literatura predominant americană cu care sunt obișnuit, reacțiile personajelor sunt și ele altfel și, implicit, și propria mea reacție la ceea ce citesc.
Captând chintesența genului SF, povestirile din The Wandering Earth nu au cum să nu reprezinte un deliciu pentru fanii genului, dar pot în același timp și să atragă un cititor nou către acest gen. Nu trebuie ratate!