The Gone World - de Tom Sweterlitsch

The Gone World - de Tom Sweterlitsch

După ce am ajuns la zi cu Beware of Chicken, am simțit nevoia unei mici pauze și a unei schimbări de peisaj. Ceva mai scurtuț, de sine-stătător, fără serii lungi, și care să nu mai fie fantasy. Așa că atunci când una dintre cărțile care erau deja pe lista mea de Want-to-read a fost re-recomandată, am zis că e un semn.

The Gone World, scrisă de Tom Sweterlitsch, e o combinație de science-fiction, time travel, horror și roman detectiv. Marketing-ul o numește o combinație între Inception și True Detective iar alții au comparat-o cu Dark. În 1997, Shannon Moss e însărcinată cu găsirea persoanelor care au ucis familia unui fost pușcaș marin. Moss face parte dintr-o divizie secretă a Marinei americane (NCIS - Naval Criminal Investigative Service) și se folosește de o tehnologie care îi permite să călătorească prin timp.

Încă de la primele pagini ni se dezvăluie că omenirea e amenințată de un eveniment misterios, Terminus, care omoară toți pământenii într-o manieră scoasă din romanele lui Lovecraft. Iar evenimentul, cândva într-un viitor foarte îndepărtat, pare să se apropie cu pași rapizi de prezent.

Avem deci investigația unei crime odioase, precum și tentativele lui Shannon de a o găsi pe Marian, o fată dispărută și potențial singura supraviețuitoare din familie, investigație marcată desigur și de traume din trecutul acesteia.

Avem apoi și o poveste sci-fi despre călătoria în timp, abordată într-o manieră plauzibilă și semi-științifică. Shannon nu se urcă într-un aparat magic și se întoarce în timp, există reguli de urmat, consecințe, protocoale de urmat și tot tacâmul, astfel încât să nu poți găsi nod în papură poveștii și să fii iritat de găuri în logică.

Nu în ultimul rând, avem cataclismul care amenință omenirea și crimele scoase parcă din Hannibal, cu decapitări și torturi cu simbolism ezoteric, care oferă cărții o tentă horror ce se potrivește la fix cu atmosfera.

Iar cartea e bună. Înțeleg de ce e lăudată, ar face o serie TV excelentă. Problema ei este că e doar suma părților. Vrei un roman sci-fi, cu time-travel, investigații de crime și ceva horror? The Gone World o să îți placă cu certitudine și nu te va dezamăgi. Povestea în sine nu e previzibilă, dar feeling-ul general da, știi la ce să te aștepți încă de la primele pagini. E așa cum sunt filmele lui The Rock: nu știi neapărat ce se întâmplă... dar știi ce se întâmplă.

E 100% de neratat pentru fanii genului, e 100% de încercat pentru cineva care e curios și... cam atât. E cam ca Dark Matter a lui Blake Couch. Mi-a plăcut foarte mult, m-a ținut lipit de pagini dar nu mă văd recitind-o și nici dorindu-mi să întorc timpul înapoi ca să o mai pot citi odată.