Dark Matter - de Blake Crouch

Dark Matter - de Blake Crouch

Unii autori își atrag cititorii printr-un tehnici literare rafinate și captivante, alții prin personaje memorabile iar alții printr-o premiză și o poveste misterioasă și inedită. Cei foarte buni excelează într-unul dintre aceste aspecte iar cei cu adevărat geniali combinându-le pe toate într-o măsură mai mică sau mai mare. Blake Crouch se încadrează în categoria celor cu o imaginație bogată, capabili să creeze un fir narativ care să îți atragă interesul până la ultima pagina.

I-am apreciat trilogia Wayward Pines, care a fost și ecranizată sub formă de serial TV, iar acum am avut ocazia să îi citesc ultima carte publicată, misteriosul thriller S.F. Dark Matter.

coperta "Dark Matter"
sursa imaginii: Goodreads

Jason Dessen se poate considera un om împlinit. A renunțat la o carieră de succes în domeniul fizicii pentru familie, dar își iubește nespus soția și fiul și în pofida faptului că a ajuns un simplu profesor, nu și-a regretat niciodată decizia.

Dar după ce un personaj misterios îl răpește în timp ce se întorcea spre casă și îl lasă fără cunoștință, se trezește înconjurat de necunoscuți. Soția sa... nu e soția sa, fiul său nu s-a născut niciodată iar el e un om de știință renumit.

Nu are nici o idee ce e vis și ce e realitate și un singur lucru e cert: e dispus să facă orice pentru a fi iar cu familia sa.

După cum se poate intui din titlu, Dark Matter e un SF care se joacă abil cu ideea destul de fumată a universurilor paralele dar reușește să îi aducă un suflu nou și să vină cu un mod nou de a pune problema. Ar fi putut fi chiar un roman cu puternice tente filozofice dacă Blake Crouch ar fi fost un scriitor mai profund, precum Frank Herbert, de exemplu. Dar în lipsa profunzimii compensează prin acțiune, rezultând o poveste simpatică, cam la același nivel cu The Flicker Men a lui Ted Kosmatka, de exemplu.

E cu siguranță de citit pentru fanii genului sau ai lui Blake Crouch dar nu pot să nu mă gândesc ce ar fi ieșit dacă ideea sa ar fi fost executată cu mai multă finețe de un scriitor ceva mai talentat...