The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark - de Carl Sagan si Ann Druyan
Cine e intrigat de cosmos și de potențiala existență a altor rase inteligente în univers a auzit cu siguranță de Carl Sagan. Unul dintre marii oameni de știință moderni, a ajutat atât la popularizarea astronomiei, cosmologiei și astrofizicii dar a și a jucat un rol crucial în cercetarea științifică a vieții extraterestre.
Carl Sagan a fost în același timp și un scriitor de succes. Printre cărțile sale se numără The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark, scrisă alături de soția sa, Ann Druyan.
sursa imaginii: Goodreads
Prin eseurile expuse în carte, Sagan încearcă să explice metodele științifice pe înțelesul tuturor și să încurajeze un mod de gândire cât mai sceptic și critic, în sensul bun. Punând accentul pe diferența dintre ideile care au la bază considerente științifice valide și pseudoștiință, se explorează multe mituri populare.
Sunt prezentate, de exemplu, teoriile legate de omuleții verzi care răpesc oameni inocenți pe timpul nopții. Sagan nu ia în derâdere ideea de extratereștri, e chiar faimos pentru faptul că o ia în serios, dar demontează cu foarte mult tact dar și umor toate firele șubrede care leagă astfel de teorii infantile. O face și cu un scop didactic, țelul său nu e să convingă cititorul că astfel de idei sunt stupide, ci îi explică modul în care poate aborda problema și întrebările pe care trebuie să și le pună pentru a găsi singur adevărul.
Foarte interesantă mi s-a părut paralela între vânătorile de vrăjitoare din evul mediu și răpirile moderne extraterestre. Tema în sine a tot fost discutată și abordată din foarte multe puncte de vedere, fie ele istorice, religioase sau chiar culturale, cum o face de exemplu Jacques Barzun în From Dawn To Decadence. La Carl Sagan am citit însă pentru prima dată o prezentare psihologică a vânătoarei de vrăjitoare și a modului în care anumite temeri ancestrale s-au păstrat de-a lungul timpului. Oare câți dintre cei "răpiți" în prezent de extratereștrii ar fi fost vizitați de incubuși, succubuși, demoni sau vrăjitoare în trecut, se întreabă el.
La fel de interesante sunt și eseurile în care se prezintă importanța pe care o are știința și curiozitatea umană în dezvoltarea societății dar și cele în care critică amestecul politicii în lumea intelectualilor.
La fel ca The Pleasure of Finding Things Out a lui Richard Feynman, e genul de carte care îți deschide apetitul nu pentru știință cât pentru satisfacerea curiozităților care poate că ne-au ros până acum.
De ce e un lucru așa cum e? Cum funcționeză? Cum a apărut? Du-te și află, te îmbie Sagan. Nu mai crede chiar orice ți se spune și gândește singur. Un sfat excelent, poate cel mai bun sfat din lume.