The Computational Beauty of Nature: Computer Explorations of Fractals, Chaos, Complex Systems, and Adaptation - de Gary William Flake
The Computational Beauty of Nature: Computer Explorations of Fractals, Chaos, Complex Systems, and Adaptation de Gary William Flake e una dintre cele mai complexe și matematice cărți pe care am reușit să le citesc, iar asta o spune un om care acum câteva luni a terminat de citit The Foundations of Arithmetic: A Logico-Mathematical Enquiry into the Concept of Number - de Gottlob Frege.
sursa imaginii: Goodreads
Chaos: Making A New Science - de James Gleick
Ideea din spate te atrage: încearcă să explice frumusețea matematicii întâlnite în natură, prezentând fenomene naturale și biologice într-un mod care l-ar face pe Blaga să se învârtă în mormânt. Fractalii, teoria haosului și sistemele complexe sunt cele trei concepte majore tratate într-un mod excesiv de tehnic pentru un cititor neavizat.
Deși în cazul fiecărui concept se pornește aproape de la zero, explicându-se pas cu pas teoria din spate, nu schimbă faptul că o treime din material este compus din genul de matematică întâlnită în manuale. Cealaltă treime este compusă din simulări efectuate cu ajutorul a diverse softuri, explicându-se la fel de amănunțit și modul în care cititorul poate folosi fiecare soft în parte, de unde să îl descarce și cum să îl utilizeze pentru a-și face propriile simulări.
Treimea rămasă este compusă din explicații mai accesibile despre partea de natură dar e mult prea puțin pentru a putea motiva pe cineva să treacă prin câteva sute de pagini epuizante intelectual.
Nu este vina cărții că nu mă încadrez în publicul țintă. Judecând-o obiectiv, este excelent executată. Capitolele sunt bine documentate iar cei care doresc să se joace cu matematica din spate au acces la resursele folosite de autor. Neajunsul ei este că publicul care poate aprecia cartea la adevărata ei valoare este unul foarte restrâns.
Pentru noi ceilalți, simpli amatori, există alternative mult mai accesibile. Sistemele complexe și noțiunile de teorie a jocurilor sunt explicate mult mai simplu în "The Selfish Gene" a lui Richard Dawkins iar fractalii și teoria haosului devin mai ușor de înțeles dacă citești "Chaos: Making A New Science", de James Gleick.