The Foundations of Arithmetic: A Logico-Mathematical Enquiry into the Concept of Number - de Gottlob Frege

The Foundations of Arithmetic: A Logico-Mathematical Enquiry into the Concept of Number - de Gottlob Frege

Nu pot să vorbesc despre The Foundations of Arithmetic: A Logico-Mathematical Enquiry into the Concept of Number a lui Gottlob Frege fără a-mi reaminti de Introduction to Mathematical Philosophy a lui Bertrand Russell.

Introducerea în filozofie matematică a lui Russell a fost una dintre cărțile memorabile și care m-au marcat. A reușit să prezinte concepte noi (și destul de dificile) unei persoane care atunci întâlnea pentru prima dată anumite idei și m-a făcut să înțeleg mai bine nu doar aspectul filozofic din spatele matematicii, dar și matematica în sine. Fundațiile aritmeticii ale lui Frege în schimb a fost diametral opusă.

coperta "The Foundations of Arithmetic"
sursa imaginii: Goodreads

Aproape toată cartea încearcă să definească numerele 0 și 1 analizând și criticând ideile altor filozofi precum Kant, Mill sau Leibnitz. Nu, nu exagerez, cel puțin 60-70% dintre capitole încearcă să definească conceptul de "1", ce este și ce nu este. Am trecut cu greu prin ea și mi s-a părut mai mult un tratat ușor arogant în care Frege încearcă să demonstreze într-un mod politicos și apologetic că alții se înșeală sau oferă definiții incomplete.

Consider însă că ar fi o greșeală să încerc să critic. Cel mai probabil e o carte care nu mi se adresează, neavând cunoștințele necesare pentru a o putea aprecia.

Subiectul în sine nu este însă inaccesibil, după cum o poate demonstra Introduction to Mathematical Philosophy, mult mai adecvată pentru cei care doresc să descopere legătura dintre matematică și filozofie. The Foundations of Arithmetic: A Logico-Mathematical Enquiry into the Concept of Number a lui Gottlob Frege în schimb pare mai mult pentru cunoscători, în rândul cărora evident nu mă număr.