The Beginning of Infinity: Explanations That Transform the World - de David Deutsch
De-a lungul istoriei omenirii, au existat persoane aparte care prin pură forță intelectuală și speculație au încercat să dea sens vieții și să ne încurajeze să medităm la rândul nostru asupra unor subiecte mai profunde. Acești oameni au fost numiți filozofi. Dar în pofida rolului lor crucial de odinioară, în ziua de azi, au cam dispărut din lumina reflectoarelor.
Unii cred că pe timpul lui Einstein au fost trimiși decisiv într-un con de umbră, e greu de spus. În ceea ce mă privește, filozofii moderni sunt oamenii de știință care încearcă să popularizeze idei și teorii noi sau vechi, bazându-se de această dată pe lucruri mai concrete decât simple supoziții.
Acestea fiind spuse, consider The Beginning of Infinity: Explanations That Transform the World o mostră perfectă de filozofie modernă, și nu doar o carte științifică.
Scrisă de David Deutsch, unul dintre fizicienii de la Oxford, e o carte pe tema infinitului și a diverselor locuri unde acesta se regăsește.
sursa imaginii: Goodreads
Un capitol este dedicat paradoxului hotelului lui Hilbert, un experiment teoretic în care ni se cere să ne imaginăm un hotel cu un număr infinit de camere și de oaspeți. Pornind de la acest concept desprins din viața de zi cu zi, David Deutsch nu doar că lămurește ideea de infinit matematic, precum și diversele sale forme, dar explică și eroarea de gândire din paradoxurile lui Zeno, cum ar fi cursa dintre Ahile și broasca țestoasă:
Ahile se întrece cu o broască țestoasă, dar îi lasă acesteia 10 metri avans. Ahile este de zece ori mai rapid.
Când Ahile a făcut cei zece metri, broasca a făcut doar unul.
Când Ahile a făcut acel metru, broasca a făcut zece centimetri.
Când Ahile a făcut cei zece centimetri, broasca a făcut un centimetru.
Când Ahile a făcut acel centimetru, broasca a făcut 0,1 centimetri.
Broasca câștigă cursa, fiind absolut tot timpul înainte, chiar dacă cu puțin.
Paradoxul este că într-o cursă, alergătorul mai rapid nu-l poate depăși niciodată pe cel mai lent, aflat în fața sa, deoarece el trebuie să ajungă întâi într-un loc în care cel din față fusese deja, astfel că cel lent va fi mereu în față.
Dacă tot vorbim de filozofi greci, un alt capitol la fel de interesant (preferatul meu, la egalitate cu cel dedicat hotelului infinit) este cel în care se imaginează o discuție între Socrate și zeul Hermes, precum și modul în care filozoful le-a povestit discipolilor săi întâlnirea, discipoli printre care se afla la fel de faimosul Plato. Caracterul imaginar al interpretării lui Deutsch nu afectează însă conceptele filozofiei socratice, care sunt prezentate într-un mod fidel, doar că adaptate temei infinitului.
Laitmotivul cărții The Beginning of Infinity: este infinitul în sine și diversele forme pe care le ia. Iar concluzia este că progresul este infinit, o formă de optimism științific. În momentul în care am început să gândim ne-am lansat involuntar pe o pantă de-a pururi ascendentă și, cât timp vom continua să avansăm, omenirea în sine va fi fără sfârșit.
La o scală mai restrânsă, acest lucru este valabil pentru fiecare dintre noi: progresul ne este infinit cât timp continuăm să ne educăm. Iar această concluzie nu poate fi contrazisă de nimeni.