The Axe of Sundering - de M.L. Forman
Pentru mulți cititori înrăiți pasiunea a început cel mai probabil cu basmele din copilărie. Cu eroi aproape perfecți, capabili să iasă cu bine din orice situație neplăcută, și antagoniști caricatural de malefici, reprezentau o lume simplă, în care era albul era alb iar negrul era negru. Pe cât de simplă, pe atât de captivantă.
Mi-aduc aminte cu drag de poveștile de odinioară însă odată cu trecerea timpului își pierd din "recitibilitate". Am găsit însă în seria Adventurers Wanted a lui M. L. Forman farmecul pe care îl vedeam pe vremuri în povești. Deși se adresează copiilor, am citit-o cu mare plăcere și mi-a descrețit fruntea așa cum puține cărți au reușit să o facă.
Seria fusese inițial gândită să aibă șapte volume dar din motive de sănătate autorul a decis să îi pună punct cu al cincilea volum, The Axe of Sundering, publicat recent și citit chiar mai recent de mine, motiv pentru care am și revenit asupra seriei pentru un review pe blog.
sursa imaginii: Goodreads
Premiza nu e cine știe ce. Alex Taylor, un adolescent de 15 ani, observă un semn pe care scrie "Adventurers Wanted. Apply Within.". Bineînțeles, semnul e magic, doar cineva special îl poate vedea, iar tânărul Alex ajunge să facă parte dintr-o echipă de aventurieri porniți în căutarea maleficului dragon Slathbog cel Roșu.
Pe parcursul a patru volume, Slathbog's Gold, The Horn of Moran, Albrek's Tomb și Sands of Nezza, Alex trece prin aventuri care mai de care mai diverse și descoperă, cum altfel, că e din ce în ce mai special, în timp ce acumulează comori peste comori!
Da, e atât de infantil și cheesy pe cât sună dar în același timp e incredibil de relaxant și te lasă cu aceeași senzație pe care o lăsau basmele. Am mai spus-o și în trecut, uneori mai simți nevoia de o pauză de la romane în care realitatea te lovește peste față și îți readuce aminte de crime, violuri, tortură sau nedreptate. Sigur, o serie Young Adult e echivalentul literar al dulciurilor, gustoase dar nesănătoase, și acceptabile atâta timp cât nu faci exces.
Singura problemă a seriei este sfârșitul forțat. După cum am menționat deja, se plănuiseră încă 3 volume dar toate ițele lansate în primele 4 volume au trebuit descâlcite brusc într-unul singur, culminând într-un final în care totul se termină cu bine, dar pe fast-forward. Cu o mișcare abilă, eroul nostru își împlinește dintr-un foc destinul, înfrânge inamicul din The Axe of Sundering și distruge de unul singur o întreaga organizație malefică secretă.
Pentru o serie young adult nu e un capăt de țară, chiar dacă ar fi fost frumos ca toate cărțile să fie la același nivel. Mai importantă mi se pare în schimb finalitatea poveștii. Într-o lume din ce în ce mai dominată de inconvenientul de a aștepta următorul volum (Game of Thrones anyone?), o serie terminată de 5 volume e o gură de aer proaspăt.
Acestea fiind spuse, îi invit pe toți cei dornici să retrăiască basmele de altădată să citească seria lui M. L. Forman. Volumele sunt scurte, se citesc ușor și vă vor aduce cu siguranță zâmbetul pe buze, dar și un dor de copilărie...