Elantris - de Brandon Sanderson

Elantris - de Brandon Sanderson

Brandon Sanderson e o pasăre rară, un scriitor nu doar fenomenal de talentat ci și extraordinar de prolific. Autorul fabuloasei serii Mistborn, o serie atât de bine explicată încât e echivalentul fantasy al unei cărți Hard SF, revine pe lista mea de lecturi cu o operă mai timpurie dar scrisă la aceleași standarde înalte.

Elantris e altă mostră a imaginației bogate a lui Sanderson, beneficiind de una dintre cele mai originale premize din genul fantasy. Pe vremuri un oraș plin de magie din ținutul Arelon, Elantris era locuit de veritabili zei benevolenți, capabili să vindece sau să hrănească oamenii cu un simplu gest. Să fii atins de Shaod, evenimentul misterios prin care un locuitor aleatoriu era transformat în elantrian, era cea mai mare binecuvântare. Dar în urma unui cataclism orașul a fost distrus și Elantris și-a pierdut puterile. Shaod a devenit un blestem iar elantrienii au devenit creaturi respingătoare, incapabile de muri, respinși de cei care pe vremuri le adorau și condamnați să fie închiși în oraș pe veșnicie.

coperta "Elantris"
sursa imaginii: Goodreads

După căderea Elantrisului, Arelon a devenit un regat condus de nesăbuitul rege Iadon. În urma unei alianțe strategice cu regatul Teod, menită de a descuraja expansiunea imperiului religios Fjordell, fiul acestuia, prințul Radeon, urmează să se căsătorească cu Sererene, prințesa din Teod.

Pentru Serene, o tânără băiețoasă, inteligentă și înaltă, total opusul standardelor de frumusețe feminină din ambele regate, vestea e una foarte bună. Radeon e un veritabil Făt-Frumos iubit de toată lumea, a cărui ascensiune la tron e așteptată cu mare nerăbdare de populație. Cum nu poți avea happy-end decât la finalul cărții, Radeon e lovit de Shaod și e aruncat în secret în Elantris, anunțându-se în public că acesta a murit iar Serene descoperă cu stupoare că este deja văduvă fără a-și fi văzut vreodată soțul...

În timp ce Radeon încearcă să deslușească misterele Elantrisului, Serene e determinată să țină Arelonul pe picioare, a cărui cădere ar însemna automat și sfârșitul Teodului, și să respingă mașinațiunile preotului din Fjordell trimis să convertească populația. Cele două fire narative evoluează aproape în paralel, rareori întretăindu-se, pentru a culmina într-un final exploziv comun.

Însoțit și de o mică povestioară, The Hope of Elantris, ce poate fi citită și online pe site-ul autorului: The Hope of Elantris, al cărei rol este să clarifice câteva dintre evenimentele din finalul cărții, Elantris reușește să împacheteze într-un singur roman o poveste complexă, personaje memorabile și nici unul dintre trucurile folosite de scriitori pentru a forța interesul pentru o potențială trilogie.