Maps of Time: An Introduction to Big History - de David Christian

Maps of Time: An Introduction to Big History - de David Christian

A Brief History Of Time, faimoasa carte a lui Stephen Hawking, a descris modul în care a apărut universul. From Dawn to Decadence: 500 Years of Western Cultural Life, 1500 to the Present, opera istoricului Jaques Barzun a descris istoria culturală a vestului, de la 1500 până în prezent. Sapiens: A Brief History of Humankind, a lui Yuval Noah Harari a prezentat o istorie generală a omenirii.

Cartea istoricului David Christian, Maps of Time: An Introduction to Big History, își propune ceva chiar mai ambițios: să prezinte o istorie pentru tot.

coperta "Maps of time"
sursa imaginii: Goodreads

Începând de la Big Bang și prezentând modul în care a apărut universul, dar din perspectiva unui istoric, Maps of Time și continuă cu o istorie a planetei, apariția vieții, schimbările climatice și modul în care au influențat evoluția diverselor specii.

Atunci când se ajunge rasa umană, progresul nu urmează o traiectorie previzibilă. Mă așteptam la o descriere succintă a marilor evenimente, precum căderea imperiului Roman sau cele două războaie mondiale. În schimb, am avut parte de o detaliere a modului în care am evoluat ca societate, precum și o descriere a principalelor trenduri care ne-au influențat de-a lungul timpului, similar Sapiens: A Brief History of Humankind, dar dintr-o altă perspectivă.

Accentul s-a pus pe diferitele tipuri de civilizații (agricolă sau pastorală, de exemplu), pe motivele pentru care apăreau conflicte între așezări și pe factorii care au permis avansul economic. De asemenea, macro-interacțiunile dintre continente și modul în care s-au dezvoltat, atât separat, dar și interacționând (în principal prin comerț).

A fost pentru prima dată când când mi s-a explicat economia asiatică, africană și europeană la un nivel macro și, bonus, David Christian a încercat să explice cu argumente foarte convingătoare teoria sa privitoare la motivele pentru care revoluția industrială a avut loc în Europa și nu în China, precum și rolul pe care l-a avut capitalismul în cadrului acestui proces. Care capitalism, apropo, e prezentat și cu bune, dar și cu toate relele.

Unul dintre principalele puncte forte ale cărții este stilul academic în care este scris. Fiecare capitol se termină cu un sumar care descrie foarte succint principalele idei prezentate și e urmat de o secțiune de recomandări (însoțite de note explicative!, nu doar simple liste). Citești un capitol, ți se par interesante ideile prezentate iar la final, bonus, primești recomandări cu greutate pentru alte cărți din care poți afla mult mai multe despre subiect.

Ultimul capitol e dedicat viitorului, mai precis unor preziceri destul de generale, chiar mai vagi decât cele din Homo Deus al lui Harari, dar bune de băgat la cap și rumegat.

Deși pe alocuri mi s-a părut greoaie, lucru care e foarte posibil să fi avut de-a face cu o perioadă mai obositoare pentru mine, per total cartea aș zice că e accesibilă și una dintre cărțile de căpătâi pentru cei care vor să afle mai multe despre cum a apărut tot.