Seria "The Long Earth" - de Terry Pratchett si Stephen Baxter.

Seria "The Long Earth" - de Terry Pratchett si Stephen Baxter.

"The Long Earth" (în traducere liberă, "Pământul Lung") este rodul colaborării a doi scriitori diferiți, rezultând o serie în care fiecare a încercat să dea tot ce a avut mai bun pentru a obține un rezultat pe placul tuturor fanilor. Pe de o parte îl avem pe faimosul Terry Pratchet, faimos pentru cărțile din seria Discworld și maestru al combinării genului fantasy cu umorul, iar pe de altă parte pe Stephen Baxter, un prolific autor cunoscut pentru literatură hard S.F. Împreună, cei doi co-autori au decis să își încerce talentul literar pe un subiect deja clasic, dar cu potențial enorm: lumi paralele.

The Long Earth
coperta "The Long Earth"
sursa imaginii: Goodreads

Când vine vorba de universuri paralele, există de regulă două abordări predominante: cea a lumilor similare, cu unele diferențe între ele "Dark Matter" a lui Blake Crouch și cea a lumilor complet diferite, adesea zănatice și fără o logică anume, asemeni popularului serial TV Sliders. The Long Earth reușește să evite ambele clișee, venind cu o abordare nouă (cel puțin pentru mine).

Pământurile paralele urmează o logică simplă și elegantă, trasând evoluții alternative ale Terrei din punct de vedere geologic și biologic și ignorând influențele umane. Începând cu variante plauzibile în care există doar diferențe minore la nivel de faună și floră, continuând cu lumi ceva mai exotice în care ciupercile domină peisajul sau animalele nu se regăsesc sub nici o formă în cartea de zoologie, și terminând cu lumi aflate la stadii apropiate de cel al supei primordiale, așa-numitul Pământ Lung nu conține civilizații paralele, asemeni cărților de gen, cât planete paralele. Viață cât cuprinde, dar nici urmă de oameni.

The Long War
coperta "The Long War"
sursa imaginii: Goodreads

Când un inventator misterios face publice pe internet planurile unui dispozitiv denumit stepper ce permite călătoria în alte lumi, poate fi reprodus cu ușurință din piese ieftine și e alimentat de un cartof, e luat în serios doar de copii. Tinerii din toată lumea le aseamblează în joacă, le activează și descoperă cu o surpriză deloc plăcută că așa-zis jucărie chiar funcționează.

Joshua Valiente e un astfel de copil, al cărui calm și capacitate de citi, înțelege și urma instrucțiunile îl transformă într-un erou local după ce ajută alți copii să se întoarcă teferi acasă. Mai mult, descoperă că nu are nevoie de un stepper pentru a păși între universuri, talent de care profită pentru a duce o viață de explorator, departe de lumea civilizată.

The Long Mars
coperta "The Long Mars"
sursa imaginii: Goodreads

Ani mai târziu, în timp ce restul oamenilor încearcă să controleze și să se adapteze acestei revelații cutremătoare, cu o economie afectată profund de dispariția și exodul unei mase imense de coloniști ce decid să își încerce norocul pe lumi mai simple, Joshua e contactat de un personaj misterios ce își spune Lobsang.

O inteligență artificială ce susține că ar fi reîncărcarea unui mecanic tibetan, Lobsang, susținut de resursele nemărginite ale celei mai puternice corporații, îl cooptează pentru o expediție de explorare a Pământului Lung în încercarea de a-i găsi limitele și de a-i desluși misterele.

The Long Utopia
coperta "The Long Utopia"
sursa imaginii: Goodreads

De-a lungul a cinci cărți, The Long Earth, The Long War, The Long Mars, The Long Utopia și The Long Cosmos, în care apar și dispar personaje noi la fel de interesante, cei doi rămân în centrul acțiunii și alături de cititor desfășoară ițele încurcate ale noului Pământ infinit.

The Long Cosmos
coperta "The Long Cosmos"
sursa imaginii: Goodreads

Chiar dacă cei doi autori sunt specializați în genuri diferite, rezultatul reușește să combine atuurile fiecăruia. Are farmecul (și pe alocuri umorul) lui Terry Pratchet, fiind o lectură facilă și plăcută, dar și o premiză plauzibilă și bine-documentată, precum și o prezentare la fel de credibilă a impactului unui astfel de eveniment asupra civilizației umane, via Stephen Baxter, astfel încât simți și că citești ceva mai serios, capabil să te pună uneori pe gânduri.

Deși ultimul volum a fost publicat postum regretatului Terry Pratchet, are finalitate, sfârșitul seriei fiind deja planificat și prevăzut din timp, oferind cititorilor satisfacția lecturii unei serii conforme cu viziunea originală a ambilor autori.

Dacă vă plac romanele despre coloniști, exploratori și istorii alternative, sau pur și simplu un S.F. solid, și gustați și umorul lui Pratchett, atunci seria Long Earth o să vă placă cu siguranță. În ceea ce mă privește, nu doar că am citit-o cu mare plăcere, dar m-a făcut și să mă gândesc că ar trebui să citesc tot Discworld și să încerc și alte cărți de Baxter.