Parallel Worlds: A Journey Through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos - de Michio Kaku

Parallel Worlds: A Journey Through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos - de Michio Kaku

Departe de mine de a mă considera vreun expert în domeniu sau de a avea iluzia că înțeleg în profunzime cum stau lucrurile, dar când vine vorba de cosmos, Big Bang și fizică, mi-am format o bază satisfăcătoare cu cărți precum "A Brief History Of Time" a lui Stephen Hawking sau "Maps of Time: An Introduction to Big History" a lui David Christian. Cum nu sunt fizician și nici pasionat în mod special de domeniu, aș fi considerat capitolul încheiat dacă nu aș fi descoperit Parallel Worlds: A Journey Through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos.

coperta "Parallel Worlds"
sursa imaginii: Goodreads

Noțiuni desprinse din cele mai fanteziste minți de scriitori S.F. precum universurile paralele, călătoria în timp sau găurile de vierme sunt prezentate într-un mod științific de Michio Kaku, un faimos om de știință despre care am mai scris la un moment dat).

Începând cu noțiuni introductive menite a face chiar și pe cineva care acum aude prima dată de univers să înțeleagă ideile prezentate în carte, Kaku te face să visezi și îți prezintă cele mai excentrice ipoteze științifice.

Am fost fascinat nu doar de găurile negre, ipoteticele 11 dimensiuni ale universului sau conceptele avansate ale teoriei stringurilor cât și de lucruri mai realiste, cum ar fi experimentele desfășurate de cercetători în laboratoare precum acceleratorul de particule CERN. Finețea și acuratețea instrumentelor de ultimă generație e cel puțin la fel de uimitoare precum fenomenele care au loc în adâncimile universului, poate chiar mai mult dacă te gândești că au fost create de alți oameni.

În schimb, cartea are aceeași utilitate pe care o are, de exemplu, A Brief History Of Time. Sunt de părere că orice om care se respectă și are un dram de intelect trebuie să aibă habar de noțiunile de bază din fizică și astronomie și să înțeleagă de ce teoria Big Bang-ul e considerată cea mai plauzibilă, dacă nu cumva dorește să rămână la nivelul unei primate. Ce ne prezintă însă Michio Kaku în Parallel Worlds: A Journey Through Creation, Higher Dimensions, and the Future of the Cosmos e mult mai nișat dar are și potențialul de a fi mult mai captivant. Depinde doar de cititor și de preferințele acestuia.