Semimaratonul București 2023

Semimaratonul București 2023

Pe data de 14 mai 2023 au avut loc cursele de 10k și cea de 21k din cadrul deja tradiționalului Bucharest Half-Marathon. Anul acesta am bifat cea de-a treia participare la eveniment și a doua consecutivă la cursa de 21k, adică semi-maratonul. Cei interesați de opinia mea despre cea mai recentă ediție sunt invitați să citească mai departe. Informațiile dedicate unui amator care vrea să se înscrie pentru prima dată la o astfel de competiție rămân în continuare în cele din articolul de la cursa de 5k.

Cum a fost pe partea de alergare?

Traseele mi s-au părut aceleași ca la ediția precedentă. Ținând cont de faptul că trebuie să închizi o bucată din capitală nici nu le poți varia prea mult, deci e de înțeles.

Nici nu pot spune că e genul de competiție la care particip pentru traseu, cum a fost, de exemplu, Sun Challenge. Nu, la Bucharest Half-Marathon vii ca să alergi la o competiție de amploare, alături de un număr mare de participanți. Și din acest punct de vedere, nu am de ce să mă plâng.

Nu m-am simțit în formă de data asta, așa că am mers pe varianta unei alergări relativ lejere, cu pace mediu de peste 6 minute pe kilometru. Vremea a fost plăcută, a ținut cu noi și, dacă trag linie, a fost o experiență frumoasă. N-au mai fost două ore de tortură ca la ediția precedentă, unde am tras să scot un timp sub 2 ore, ci doar ultimii kilometri au fost dureroși. M-a ajutat să decid că alergatul pe distanțe lungi nu e de mine, motiv care pentru viitor mă voi axa pe 5k și 10k.

Cum a fost organizarea?

Mai bună ca la ediția precedentă, chiar dacă la capitolul kit-uri lucrurile au stat mai prost.

Participanții

Din câte am auzit, anul acesta toate cursele au fost sold-out. În ziua de duminică au luat startul simultan atât alergătorii de la cursa de 10k, cât și cei de la semi-maraton, câteva mii de oameni în total (în jur de 5000, dacă e să mă iau după lista de rezultate).

După cum spuneam, e o experiență să alergi alături de atâția oameni. Acum, dacă e plăcută sau nu, depinde de fiecare, dar eu cred că e una frumoasă. Străzile sunt suficient de largi încât să te poți strecura mai în față iar organizarea zonei de start pe sectoare îți permite să te așezi, teoretic, alături de oameni similar de rapizi, încât să nu ajungi blocat.

Ridicarea kit-urilor

Kit-urile au putut fi ridicate din zona de expo, care s-a ținut și anul acesta tot în Piața Constituției. De joi până sâmbătă seară, a existat timp suficient să îți poți ridica kit-ul.

Personal găsesc stresante cursele unde e musai să mergi să ridici kit-ul doar într-o zi și un interval anume și, din fericire, aici nu a fost cazul.

Cu câteva zile înainte s-a trimis pe mail o scrisoare de confirmare ce conținea un cod QR. Te puteai prezenta apoi cu acel cod la punctul de ridicare, luai pachetul și sănătate. Fără formulare de completat, semnături și alte complicații.

Zona de start

Startul s-a luat de lângă Parcul Izvor, tot la fel ca anul trecut. Nu știu dacă e o noutate, dar de data aceasta am constatat că au fost amplasate toalete în zonă, inițiativă practică și bine-venită.

Garderobă și vestiar

Pe lângă zona unde puteai să îți lași săculețul de concurs, prevăzut special cu un sticker cu numărul de concurs, a existat de data asta și un vestiar.
Din nefericre, nu era prevăzut și cu uși, ci era un fel de cort cu intrare deschisă. Suficient pentru a schimba tricoul, inadecvat pentru a da totul jos de pe tine.

Traseul

Traseul a fost bine marcat, ca de obicei, și mult mai multe zone cu toalete față de anul trecut, în special pe ultima jumătate de semi-maraton.

Nu am mai avut fanfară la Piața Romană și nici concert în Piața Alba-Iulia dar sincer, nu e ca și cum te-ai fi putut bucura de ele când scopul unui alergător tipic e să treacă mai departe cât mai repede.

Rezultatele

Rezultatele au fost afișate imediat pe site, nimic de zis.

Poze din timpul concursului

Pozele au fost publicate și anul acesta cu ajutorul Pixoner, la 2 zile distanță după încheierea evenimentului. Te puteai căuta foarte ușor în listă, pe baza numărului de concurs.

De asemenea, cu mulți fotografi pe traseu, șansele erau ca fiecare să se aleagă cu poze reușite, numai bune de pus pe Facebook!

la Bucharest Half-Marathon 2023

Ce a conținut kit-ul de concurs și cum a fost medalia?

La capitolul kit de concurs, anul acesta a bătut vântul. Pliante care au ajuns în coșul de gunoi, un baton de ciocolată Rom și un tricou.

Sigur, tricoul e frumos și calitativ, dar e cam tristuț când e practic singurul lucru interesant din pachet. La Băneasa Forest Run am desfăcut pachetul ca un copil în ziua de Crăciun. Aici însă a bătut vântul...

În ceea ce privește medalia, da nu e rea. Mi-au plăcut mai mult cele din anii trecuți dar e mai degrabă o chestiune de gusturi decât de calitate.
medalie Bucharest Half-Marathon 2023

A meritat?

Da, a meritat. Sigur, nu e un "da" plin de entuziasm, ca în primăvara trecută, dar vorbim totuși de Semimaratonul Bucureștiului. Nu poți să locuiești în București, să fii alergător și să ratezi evenimentul!