Sun Challenge 2022

Sun Challenge 2022

În 2021 am ratat Sun Challenge și am regretat ulterior acest lucru, mai ales în condițiile în care a participat o prietenă și mi-a lăudat apoi evenimentul. Pentru cei care nu au mai auzit Sun Challenge, este vorba de o cursă de alergare prin Delta Văcărești, un parc natural urban situat chiar lângă Sun Plaza, parc unde nu mai fusesem niciodată.

Am așteptat deci cu sufletul la gură să se anunțe ediția din 2022 și atunci când au apărut "biletele", am înșfăcat de grabă unul!

Cum a fost pe partea de alergare?

După cum spuneam, a fost prima dată prin Delta Văcărești și m-am dus acolo cu așteptătări destul de mari. Traseul se anunța ca fiind unul de tip trail, dar fără să posede o diferență de nivel obositoare.

Am luat startul undeva de la ieșirea din parcarea Leroy Merlin (Sun Plaza) și am început cu o alergare pe drumul îngust de pe dig. Cu o noapte înainte a plouat puternic, dar pământul era bine bătucit așa că nu am avut de înfruntat multe noroaie.

Primii 3-4 kilometri, de pe dig, au devenit rapid destul de plictisitori. În dreapta se vedea delta sălbatică și îmbietoare, care îți făcea parcă în ciudă că nu o străbați, iar în stânga același prea-prăfuit oraș de care te-ai tot săturat.

alergare pe dig

Dar apoi, odată intrat în deltă... ehei, ce schimbare în bine!

alergare prin delta

Am alergat prin natură, printre tufe înâlte de stuf, prin iarbă, peste podețe rustice, printre copaci... Cu alte cuvinte, prin natură! Iar asta chiar aici, într-un oraș poluat.

Ultimii 2 kilometri au fost tot pe dig, pe teren plat, și au permis o accelerare de final pentru cei ce încă mai aveau energie.

În ceea ce mă privește, am scos un timp acceptabil, puțin peste o oră (01:01:58) și pe locul 75 din 132. Se putea și mai bine dar nici eu nu am dat tot ce am putut, mai ales în condițiile în care nu m-am pregătit pentru cursă și am mai avut încă o alergare trail mai dificilă cu o săptămână în urmă.

Pentru data viitoare mi-am propus să scot sub o oră, acum că știu la ce să mă aștept. Mai rămâne doar să vină următoarea ediție mai repede.

Cum a fost organizarea?

În ultima perioadă nu am avut de ce să mă plâng când a venit vorba de organizarea curselor la care am participat, iar Sun Challenge 2022 nu face excepție.

Participanții

În primul rând, locurile au fost limitate (cam 325 în total, dacă mă iau după numărul de participanți din lista de rezultate). Suficienți cât să simți că alergi alături de alte persoane, dar nici sufocant de mulți. E de apreciat lipsa de lăcomie a organizatorilor, mai ales că traseul destul de îngust ar fi putut deveni rapid neplăcut și stresant cu un număr mai mare de alergători.

De asemenea, au existat sportivi din toate categoriile și toate vârstele, de la alergători care au scos timpi incredibili, până la persoane mai casual, alături de care să poată alerga și cineva fără experiență sau ieșit din formă.

Ridicarea kit-urilor

Kit-urile au putut fi ridicate din Sun Plaza, de la info point-ul de la etajul 1, foarte ușor de găsit. Declarațiile de participar necesare au putut fi completate și semnatate online, fără a mai fi nevoie să completezi ceva de mână.

Competiția a avut loc duminică iar ridicarea s-a putut face vineri și sâmbătă, până la ore rezonabile, încât să nu fie dificil să ajungi.

Zona de start

În ziua competiției lumea s-a strâns pe esplanda nord a Sun Plaza, lângă Leroy Merlin. Excelent ca punct de reper dar și suficient de spațios pentru competitori. Cum starturile și deci și sesiunile de încălzire s-au dat defalcat, a fost suficient loc pentru toată lumea.

Punctul de start în sine a fost bine organizat, cu o zonă de hidratare de unde se puteau servi atât cei care ajungeau la finish dar și cei care urmau să plece. Existau și toalete și zone unde puteai să stai jos, cât să fie acoperite toate nevoile.

Garderobă și vestiar

A existat o garderobă însă cum nu am folosit-o, nu sunt sigur de detalii. Vestiare nu am observat dar în caz de extremă urgență, bănuiesc că te-ai fi putut schimba într-un veceu public.

Pe de altă parte, a fost și un eveniment local. Deși merită, nu e genul pentru care să vină lume din toată țara și să nu aibă unde să se schimbe în ziua competiției.

Traseul

Traseul a fost bine marcat și intuitiv, cu voluntari în punctele mai problematice, și puncte de hidratare dese și bine aprovizionate.

Rezultatele

Rezultatele au fost afișate rapid pe site, să nu stai cu sufletul la gură cu privire la clasament. Posibil să fi fost chiar în timp real, nu am verificat.

Poze din timpul concursului

Pozele au fost publicate pe pagina de Facebook, într-un album comun, ceea ce le-a făcut destul de dificil de identificat. Au existat, în schimb, numeroși fotografi pe parcurs, cât să prindă un instantaneu decent pentru toată lumea.

Ar fi fost de preferat separarea lor în mai multe albume, dar în rest nu am ce să critic.

Cum a fost atmosfera?

Caldă și deschisă.

Ce a conținut kit-ul de concurs și cum a fost medalia?

Într-o foarte simpatică sacoșă personalizată cu logo-ul Sun Plaza, am primit un tricou, o sticlă de Gatorade, o cutie de Detrical 2000 (vitamina D), servețele umede și dezinfectant, un baton de cicolată, un voucher Cora și unul Word Class și, extrem de random, un borcan de muștar (ok... I guess?)

De asemenea, pe o coală A4 erau printate față-verso informațiile esențiale despre cursă, precum și hărți cu cele două trasee. A fost mult mai utilă decât ai fi zis pentru că agrega succint date sparte pe mai multe pagini ale website-ului și mi se pare o idee bună de preluat și de alți organizatori de curse.

În ceea ce privește medalia... wow! E una dintre cele mai frumoase pe care le-am primit, dacă nu chiar cea mai frumoasă.
medalia Sun Challenge 2022

Un mod perfect a încununa efortul alergătorilor!

A meritat?

Da! Se spune că la pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Ei bine, eu m-am dus la cursa lăudată cu așteptări ce nu au fost înșelate.

Un mini-traseu de trail chiar în centrul Bucureștiului? Cum să ratezi așa ceva? Cu siguranță voi reveni și la anul! Iar dacă acum m-am dus de curiozitate, data viitoare voi fi pregătit pentru a concura și a scoate un timp personal cât mai bun.