Quis custodiet ipsos custodes?

Quis custodiet ipsos custodes?
Photo by Will Porada / Unsplash

Strada pe care locuiesc obișnuia să fie cândva cu dublu sens. Apoi acum câțiva ani primăria a făcut în sfârșit ceva util și a transformat-o în sens unic. Bănuiesc că șoferilor nu le-a convenit la fel de mult dar ca pieton e mult mai simplu, mai ales că s-a și redus traficul. Dar nu toți respectă regulile.

Se întâmplă să mai vezi șoferi care intră voinici din sensul opus, ajung în dreptul parcării de lângă blocul, de unde devine vizibil atât semnul de interzis cât și mașinile de poliție care parchează adesea acolo, și se întorc din drum. Dar nu toți fac asta.

Cei care locuiesc pe străduțele din zonă (și nu numai) ies adesea în strada principală și o taie pe interzis câteva sute de metri până ajung la șosea. Doamne-ferește să ocolească câteva minute! Dacă până și biserica a scos un semn de sens interzis din pământ, ce pretenții să ai de la simpli cetățeni?

Cetățeni care oricum îmi scot peri albi prin insistența lor de a parca pe trotuare (și blocându-le). Să îi mai vezi și ignorând blatant regulile de circulație e chiar mai frustrant.

Menționam la început parcarea (amplă) din fața blocului, unde staționează adesea poliția și mă întrebam de ce nu îi văd pe toți ăștia care o taie pe interzis și nu fac nimic? Am primit răspunsul în seara asta.

După ce au oprit vreo trei mașini care circulau pe semnul bun și și-au făcut pesemne normal, cele două echipaje de poliție staționate în parcare au dat drumul la girofar și au plecat.

Pe interzis.