A o lua pe Sibiu

A o lua pe Sibiu

Americanii au o vorbă când cineva devine foarte nervos și violent: going postal. În traducere liberă ar fi un fel de "a deveni poștal" sau, aș încerca eu, "a o lua pe poștă". Prin anii 1980, mai mulți lucrători la poștă au luat-o razna și și-au omorât colegii, probabil de la stresul muncii, de unde și expresia.

Propun deci o expresie similară pentru o apucatură mai neaoșă: "a o lua pe Sibiu". Cine a luat-o pe Sibiu? Un barbat care a luat frumos un obiect ascuțit și a zgâriat 22 de mașini parcate pe o stradă din Sibiu, ce blocau accesul pietonilor la trotuar.

Poliția l-a arestat pe acest individ, mare pericol public (pentru șoferii care parchează neregulamentar, nu pentru oamenii normali) dar parcă nu prea e corect, că nu el a început.

Ori avem legi pe care le respectăm, caz în care poliția vine, ridică toate mașinile parcate aiurea, dar și pe justițiar, ori suntem la mica înțelegere, iar șoferii parchează și ei pe unde apucă și își asumă riscul că s-ar putea să se trezească cu ușile zgăriate sau oglinzile rupte. Păi nu?

Locuiesc într-o zonă cu multe case iar trotuarele sunt de fapt locuri de parcare pentru oamenii care nu au chef (sau loc) să și le bage în curte. În general nu prea e cu supărare, fiind zonă rezidențială și mașinile circulă încet și răruț, motiv pentru care mergem pe mijlocul străzii.

Doar că în fiecare seară, când scoatem cățelele la plimbare, ajungem în capul străzii. Și în fiecare seară trotuarele sunt blocate de mașini pe ambele părți.

capăt de stradă cu ambele trotuare blocate de mașini parcate

Și în fiecare stradă traversăm cu emoții pentru că nu știi niciodată când decide vreunul să întoarcă și să intre pe stradă, caz în care riscă să ne ia pe capotă pentru că 1) curbele se iau mai pe larg și 2) nu prea avem cum să circulăm decât pe stradă.

În cazuri de genul, nu îți vine să o iei ca la Sibiu, ca domnul în cauză? N-avem voie să le zgâriem dar nici ei să nu aibă voie să blocheze trotuarele. Și să se aplice frumos legea în mod egal, pentru toți.

Domnul în cauză nu e eroul pe care îl merită, dar e eroul de care avem nevoie.