Psychology of Intelligence Analysis - de Richards J. Heuer Jr.

Psychology of Intelligence Analysis
- de Richards J. Heuer Jr.

Indiferent că te interesează sau nu subiectul, Psychology of Intelligence Analysis știe să îți stârnească interesul prin povestea ei. Scrisă de Richards J. Heuer Jr., un fost operativ C.I.A., și destinată analiștilor agenției, e înzestrată din oficiu cu un farmec aparte. În fond, cine nu ar vrea să descopere misterele agențiilor care se ocupă cu spionaj?

Cine se așteaptă însă la niscaiva tehnici secrete, eventual de manipulare, va fi profund dezamăgit. Cartea e un manual dedicat analiștilor și are rolul de a-i ajuta să ia decizii mai sigure, într-un mod cât mai precis și obiectiv.

coperta "Psychology of Intelligence Analysis"
sursa imaginii: Goodreads

Împărțită în trei părți, plus o a patra destinată concluziilor, e spartă în mai multe capitole care detaliază procesul de gândire decizional. Începe prin a explica de ce mintea umană nu face față cu succes situațiilor foarte incerte și de ce prea multă informație poate fi uneori dăunătoare, datorită bias-urilor inerente de care suferim cu toții, și sfârșește prin a prezenta tehnici și unelte care se pot aplica procesului de analiză în cazul problemelor complexe.

Moștenirea C.I.A.-istă a cărții se simte în exemplele și analogiile folosite de Richars Heuer, cum ar fi probabilitatea izbucnirii unei revoluții sau șansele ca declarații politice să fie mincinoase, dar majoritatea informațiilor pe care le poți desprinde citind-o sunt de uz general. Conceptele cheie de a identifica cât mai multe ipoteze posibile, de a le analiza folosind argumente pro și contra sau de a nu te concentra numai pe a demonstra că ipoteza ta preferată e cea mai probabilă ci și pe a o infirma, sunt concepte utile oricărei persoane care trebuie să ia decizii importante.

Cu toate acestea, interesul pentru un cititor modern este limitat. Cărți precum Thinking, Fast and Slow a lui Daniel Kahneman sau Superforecasting: The Art and Science of Prediction de Philip E. Tetlock și Dan Gardner sunt mult mai de actualitate și conțin multe dintre aceleași informații, dar prezentate într-un mod mai accesibil și mai util pentru o persoană obișnuită.