Primul!

Og și-a dorit mereu mai mult de la viață decât să vâneze mamuți și să se ferească de tigrii cu colți de sabie. Ceilalți erau mulțumiți să trăiască în peșteră, să se încălzească la focul pornit ocazional de fulgere și să își ducă zilele într-o ignoranță deplină. Nu și el.

A stat mult pe gânduri până când a reușit să vină cu o idee care să îl satisfacă. Noapte de noapte, când restul sforăiau sub blănuri, el își storcea creierii în tentativa de a-și depăși condiția dar eforturile sale au fost răsplătite pe măsură: a fost cel care a creat arta.

Vroia să transmită un mesaj care să persiste peste generații. Vroia ca peste milenii cei care vor bântui planeta să știe că el a existat, a gândit și a creat. Și ce mai bun mai bun de a-și pune amprenta asupra viitorului decât să lase efectiv o amprentă pe pereții peșterii? În fond, mâinile sale cu degete opozabile, capabile să mânuiască unelte, să adune mâncare și, mai nou, să creeze artă, reprezentau chintesența sa ca om. Așa că și-a îmbimbat mâinile în pigmenții obținuți din plante și și-a lipit palmele de perete.

Ca orice artist, primul lucru pe care l-a făcut dupa asta a fost să își cheme publicul pentru a-i admira opera.

Priviți, a spus el! Eu am făcut asta. Adăpați-vă din cultură și îmbătați-vă cu arta mea.

Neanderthalienii priviră nedumeriți peretele, neștiind ce să facă. Apoi, după câteva momente interminabile de tăcere, unul dintre ei rupse tăcerea și grohăi către ceilalți:

Primul! și jap! își lipi și el palmele de perete, inventând primul comentariu.

Mișto, grohăi altul și își lăsă și el urma.

Îmi place murele! amprentă și un al treilea, după care o veritabilă avalanșă de palme atacară peretele.

Era mai frumos pe verde!

E ok cred, dacă vă place veniți să vedeți și peretele pe care am pus eu cu palma

Like dacă pictezi asta în 1.500.000 BC.

Fiecare avea ceva de spus și în doar câteva clipe opera original se pierdu între zecile de urme de palme lăsate pe perete.

cueva de las manos
Cueva de las Manos. Poză de Mariano - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=265811