Prey - de Michael Crichton

Prey - de Michael Crichton

Michael Crichton a fost echivalentul literar al blockbusterelor hollywoodiene. Cărți palpitante, capabile să te facă să dai foaie după foaie cu o imaginație înflăcărată, și cu povești memorabile. Poate prea mainstream pentru gusturile unora dar cu siguranță un scriitor talentat, e un autor ale cărui opere, cred eu, ar trebui încercate de orice cititor pasionat.

Prey, al cărui review voi încerca să îl fac acum, se numără printre cele mai populare romane ale sale și tratează subiectul nanotehnologiei și inteligenței artificiale, combinându-le într-un mod captivant cu thriller, dramă și un strop de mister.

coperta "Prey"
sursa imaginii: Goodreads

Jack e un fost programator, acum pe tușă, a cărui soție ambițioasă e una dintre vice-președinții unui startup ce promite să revoluționeze câmpul nanotehnologiei. Ceea ce începe ca viața de familie a unui tată casnic, forțat de împrejurări să crească odraslele în timp ce Julia, consoarta sa, lucrează de zor, se transformă rapid într-un thriller misterios atunci când Julia are un accident de mașină iar ceva dă chix la una dintre facilitățile din deșert ale startup-ului.

Cum a fost coordonatorul echipei de programatori care se ocupă de proiect, e adus de urgență pe post de consultant iar Jack încearcă să deslușească atât misterul comportamentului bizar al soției sale, cât și al fiasco-ului pe care foștii săi colegi nu par să îl poată rezolva.

Cum Michael Crichton s-a documentat serios înainte de a se pune pe treabă, Prey pare mai puțin science-fiction cât thriller tehnologic. Aspectele tehnice din carte sunt suficient de bine concepute cât să nu mă facă pe mine, un programator cu mici cunoștințe generale în domeniile respective, să îmi dau ochii peste cap. Nimic nu e mai deranjant la un roman SF sau futurist decât o poveste scoasă din străfundurile minții unui scriitor care nu are habar despre ce vorbește și, din fericire, nu e deloc cazul aici.

Am devorat-o cu plăcere în doar trei zile și deși nu pot spune că e o capodoperă, e cu siguranță un roman solid care nu va dezamăgi pe nimeni cât de cât interesat de subiect.