Phases Of Gravity - de Dan Simmons

Dan Simmons e unul dintre numele cu greutate atât în domeniul literaturii S.F., cât și al celei horror. E atât de cunoscut încât uneori uiți că de fapt e un scriitor foarte talentat care refuză să se limiteze la un singur gen.

După ce am terminat de citit ultimul roman al acestuia, The Fifth Heart, despre o întâlnire ficțională între Henry James și Sherlock Holmes, și considerând că am devorat cu plăcere toate cărțile pe care i le-am citit (Song of Kali sau seriile Hyperion Cantos și Ilium), am decis că e musai să îi citesc și celelalte opere.

Am ajuns astfel la Phases Of Gravity, o carte frumoasă dar foarte ciudată, pe care nu aș fi citit-o poate în alte condiții.

coperta "Phases of Gravity"
sursa imaginii: Goodreads

E greu de descris. Nu degeaba am început acest post cu atâtea informații despre autor. E mai ușor să povestești despre el decât să îi faci dreptate cărții.

Acțiunea se învârte în jurul lui Richard Baedecker, unul dintre astronauții care au călcat pe lună. A îmbătrânit și s-a cam îngrășat. E divorțat iar fiul său și-a întrerupt studiile și a călătorit în India pentru a medita sub îndrumarea unui guru dubios. Are o slujbă destul de plicticoasă și nu e tocmai cel mai interesant personaj.

Mai mult de atât, cartea are o structură destul de haotică, alternând adesea firul narativ principal cu amintiri și reflexii. Ar trebui să fie o carte ciudată și plictisitoare și cu toate astea...

Recunosc, am citit primele capitole cu speranța că se va transforma într-un S.F. misterios. Am realizat apoi că nu e cazul și totuși un je-ne-sais-quoi m-a tras înapoi spre pagini și către povestea lui Richard.

Dan Simmons e foarte talentat ca scriitor și excelează pe partea literară, iar acest lucru se simte cu precădere aici. Phases of Gravity e fluidă, superb scrisă, iar modul inedit în care amintirile se întretaie cu prezentul generează o experiență unică.

Te simți apropiat de Richard. Trăiești alături de el și începi să îl înțelegi mai bine pe măsură ce el însuși se autodescoperă. Maggie, o tânără misterioasă, amică a fiului său pe care o întâlnește în timpul călătoriei sale în India se dovedește a fi una dintre cele mai intrigante personaje feminine iar relația dintre ei e la rândul ei misterioasă. Nu e chiar o poveste de dragoste. Nu e chiar o poveste de prietenie. E ceva diferit.

Experiența lui Richard ca astronaut și amintirile acestuia din timpul misiunilor pe lună fac cartea atractivă pentru un fan S.F. deși nu face parte din gen. Farmecul Phases of Gravity constă pur și simplu în faptul că e bine scrisă. E o experiență de viață.