The Fifth Heart - de Dan Simmons

The Fifth Heart este cea mai noua carte a genialului Dan Simmons, si prezinta aventurile faimosului detectiv Sherlock Holmes, ce face echipa, in mod neasteptat, cu la fel de faimosul scriitor Henry James.

Cei doi fac echipa pentru a incerca sa rezolve misterul mortii lui Clover Adams, sotia istoricului Henry Adams, al carei suicid pare sa ascunda un veritabil complot malefic. "Carligul" cu care i s-a facut reclama cartii ar fi ca Sherlock Holmes deduce ca ar fi de fapt un personaj literar, imaginar, si incearca in paralel si sa desluseasca misterul propriei existente.

coperta "The Fifth Heart"
(sursa imaginii: Goodreads)

Citind descrierea si fiind familiar cu operele lui Simmons, ma asteptam la ceva mai SF, in vena seriei Ilium, care trateaza Iliada intr-un mod vag similar. Am avut insa parte de un veritabil roman cu Sherlock Holmes, mai apropiat (din cate am inteles), de Drood, o alta carte scrisa de Dan Simmons, si care se incadreaza in genul fictiunii istorice.

Trecand peste o usoara dezamagire, pentru mine Simmons fiind mai degraba un scriitor SF (Ilium si Hyperion Cantos), decat unul polivalent, cum este in realitate, cartea ramane o lectura foarte placuta, desi usor cam greoaie pe alocuri.

Lasand la o parte dubiile existentiale ale lui Holmes, misterul care incearca sa fie rezolvat va captiva cu siguranta fanii romanelor politiste si, in acelasi timp, amalgamul de personaje istorice, atat reale cat si fictive, care apar in carte, vor reprezenta cireasa de pe tort. Daca simpla mentiune a lui Hercules Poirot mi-a adus zambetul pe buze, faptul ca Samuel Clemens (Mark Twain) sau Teddy Roosevelt sunt personaje episodice, a facut romanul de-a dreptul delicios.

The Fifth Heart e deci un roman politist cu personaje istorice si cu un Sherlock Holmes cu mintea la fel de agera ca intotdeauna. Iar Henry James, un scriitor clasic realist de la care nu te-ai astepta prea multe, reuseste cu succes sa il inlocuiasca pe Dr. Watson.

Cine are chef de un roman cu Sherlock Holmes, ii cunoste bine istoria, si cunoaste si istoria universala, sfarsitul anilor 1800 mai precis, va deveni sigur un fan al cartii.

Singurul lucru mai interesant decat sa astepti deznodamantul, pentru a afla cine se afla in spatele mortii lui Clover Adams, este sa gasesti easter egg-urile din carte si toate referintele istorice.