Peopleware: Productive Projects and Teams - de Tom DeMarco și Timothy R. Lister

Peopleware: Productive Projects and Teams - de Tom DeMarco și Timothy R. Lister

Industria IT e una paradoxală în care unele lucruri se schimbă radical de la o zi la alta iar altele rămân încremenite în timp. În aceste condiții, e important nu doar să fii la curent cu noutățile, ci și cu ce e vechi. Dacă practicile unui vraci de trib nu pot spune mare lucru unui medic modern, IT-iști de modă veche au multe sfaturi utile pentru succesorii lor.

Publicată inițial în 1987, Peopleware: Productive Projects and Teams este o carte despre managementul proiectelor software, scrisă de Tom DeMarco și Timothy R. Lister, doi oameni cu o experiență incontestabilă în domeniu.

coperta "Peopleware"
sursa imaginii: Goodreads

Pe de o parte, e ușor de citit, cu anecdote simpatice, ce îți permit să înțelegi mai bine istoria acestei industrii, dar pe de alta valorea e mai mult istorică, cel puțin pentru un programator.

Numărându-se adesea printre recomandări atunci când venea vorba de cărți pe care ar trebui să le citească programatorii, am bifat-o la rândul meu de pe listă dar nu pot spune că am fost impresionat. Poate și din cauză ca subiectul este cel al managementului, dar nu pot spune că mi-a lărgit orizonturile. Multe dintre informațiile prezentate acolo sunt deja cunoscute și le-am obținut din surse diferite. Pe de alta parte, eu spun asta acum, în 2017, după aproape 30 de ani de la publicarea primei ediții și ar fi o blasfemie să ignor meritele celor care au pus prima cărămidă.

Deși se adresează cu precădere managerilor din companii mari de IT, sfaturile legate de închegarea unei echipe și de modul în care ar trebui să colaborezi cu restul angajaților sunt universal valabile. Dar și arhicunoscute, revenind la remarca de mai devreme...

E totuși de citit pentru manager IT, măcar pentru valoarea istorică. În schimb, pentru un programator sunt alternative mai bune, cum ar fi The Mythical Man-Month (chit că nu am terminat-o încă).