Babylon's Ashes - de James S. A. Corey

Babylon's Ashes - de James S. A. Corey

Ce face o persoană care termină de citit Nemesis Games? Pune mâna și citește Babylon's Ashes, desigur!

Cea de-a șasea (și ultima publicată) din cele nouă cărți anunțate pentru seria The Expanse, Babylon's Ashes pune ordine în haosul lăsat la finalul Nemesis Games, unde întreg status quo-ul universului fictiv fusese aruncat în aer și la propriu, și la figurat.

coperta "Babylon's Ashes"
sursa imaginii: Goodreads

Deși a fost singura carte previzibilă, în sensul că a urmat firul narativ așteptat, fără să schimbe dramatic regulile jocului, așa cum o făcuseră până acum restul romanelor din serie, nu este dezamăgitoare. În ceea ce mă privește, oferă un bine meritat moment de respiro axându-se din nou pe echipajul navei Rocinante ca un tot. Nu doar că cei patru se reunesc în sfârșit și trec iar printr-o aventură la pachet, dar capătă și membri noi (sau vechi, depinde cum privești lucrurile).

Prea multe nu sunt de spus. La finalul Nemesis Games, Marco Inaros se instalează fără doar și poate în postura de nemesis absolut al eroilor noștri, divizând omenirea în două mai ceva ca PSD-ul. De altfel, ca analogia să fie perfectă, susținătorii săi erau la rândul lor fie naivi, fie oportuniști.

Lăsând politica la o parte, Jim și echipajul său salvează din nou situația deși cumva într-un mod cusut cu ață albă.

Cum anul acesta se preconizează că va fi publicat următorul roman din serie (iar autorii din spatele pseudonimului James S. A. Corey nu sunt George R. R. Martin), nu îmi rămâne decât să aștept cu nerăbdare răspunsul la întrebarea care acum mă roade: s-au așternut în sfârșit lucrurile sau iar voi fi uluit de întorsătura lucrurilor?