Panică, panică, panică, panică!

Panică, panică, panică, panică!

Am vrut în dimineața asta să intru pe blog, să termin un post început ieri dar în locul interfeței de administrare m-am lovit de un mesaj dubios: "No sponsors".

Prima dată am crezut că poate e ceva de la platformă dar nu și-a revenit la refresh și nici blogul în sine nu se încărca.

Apoi m-am gândit că am fost hack-uit și a început să îmi bată inima.

Apoi am căutat eroarea pe Internet, am citit că poate fi de la domeniu și am intrat în panică totală când am accesat contul de registrar și am realizat că aproape expirase.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

Era aproape 8 dimineața, domeniul nu mergea reînnoit automat iar inima a început să îmi sară din piept. Credeți că exagerez? Am istoricul înregistrat de ceas.

spike în puls în jurul orei 8

Nu doar că era să rămân fără blog, după mai bine de 1000 postări, dar aș fi pierdut adresa de e-mail pe care o folosesc în foarte multe locuri cruciale.

Am intrat panicat pe site-ul Namecheap, să văd ce se poate face, și am citit ceva de o taxă de reactivare care era de aproape 30 de dolari. Scump, în condițiile în care reînnoirea domeniului ar fi fost sub 9 dolari. Am încărcat însă de urgență creditul necesar pe cont și am luat legătura cu suportul.

După o discuție cu multe pauze, presărate cu "inteligență" dubioasă stil Chat GPT, am reușit să recuperez domeniul și să scap și de taxă, plătind doar reînnoirea standard.

Norocul meu a fost că domeniul expira pe 31 iulie și azi suntem pe 29. Dar idioțenia sistemului era că deși încă aveam un domeniu valid, mi s-a tăiat deja macaroana și nici nu îl mai puteam reînnoi singur decât cu minim 5 zile înainte de ziua expirării. Odată ce rămân mai puțin de 5 zile ți-l poate reînnoi manual doar registrar-ul.

Am scăpat ieftin, singura pierdere financiară fiind de poate 1-2 dolari pe care i-aș fi putut economisi dacă aș fi activat vreun cupon înainte de reînnoirea manuală, și faptul că o să am 20 de dolari blocați în contul de Namecheap. Dar am primit în schimb o lecție mult mai valoroasă.

Domeniile importante trebuie puse fie pe auto-renew, fie setată în calendar notificare de reînnoire. E în continuare de preferat să te bazezi pe propriul domeniu și propria adresă de e-mail, ca să nu ți se taie macaroana când are chef Google, Microsoft sau Yahoo, dar e necesar și să acorzi atenția necesară.