Noi culmi tehnologice

Lume, lume, auzirăți ultima veste din domeniul internautic dacic? Vineri, 1 aprilie, de ziua păcălelilor, Regia Autonomă de Transport București a anunțat cu surle și trâmbițe o variantă a site-ului ceva mai adecvată secolului în care trăim.

Într-un comunicat de presă, se laudă că Din 2 aprilie, RATB.RO vine cu variantă de mobil şi cu orar strict de plecare a vehiculelor la capetele de linie. Măi să fie, măi să fie...

(...) va lansa varianta de mobil a website-ului RATB, iar publicul călător va avea acces facil la orarul de plecare a vehiculelor de la terminale (capetele de linie) şi la orarul de trecere a vehiculelor prin fiecare staţie, adaptat la condiţiile financiare actuale.

Orarul va putea fi consultat la adresa http://ratb.ro/v_trasee.php, de pe orice echipament mobil (laptop, tabletă sau smartphone) sau de tip PC/ desktop cu conexiune la internet. Aici, călătorii trebuie să îşi aleagă mijlocul/ linia de transport şi apoi să acceseze programul de circulaţie.

„Este încă un pas pe care RATB îl face în sprijinul publicului călător, o facilitate oferită celor care depind foarte mult de timpul petrecut în staţie şi în mijloacele de transport în comun. Vor urma şi alte măsuri care vor crea condiţii civilizate de transport şi vor dovedi ataşamentul RATB faţă clienţii săi”, spune Radu Paul Orzaţă, directorul general al RATB.

sublinierile îmi aparțin

Intru pe site și așa e, descopăr o interfață responsive, adaptată cu succes la ecranul telefonului meu.

site-ul RATB e responsive
sursa

Hai să vedem și acest mirific program de circulație. Ca tot omul care se bazează pe un oarecare orar fix ca să știe când poate pleca de acasă fără să întârzie, eram realmente interesat de opțiune. Când colo... ce să vezi: PDF, frate!

și oferă programul sub formă de PDF
sursa

Această minune modernă, demnă de un comunicat de presă, este echivalentul trecerii de la un pietroi la un ciocan în era uneltelor electrice.

pdf cu programul tramvaiului 7
sursa

Ca o uzină care se laudă cu automatizările efectuate dar care se dovedește a folosi maimuțe dresate în locul roboților industriali, și RATB-ul simte nevoia să își dea în petec și să se mândrească cu acest eșec.

Păi la condiții mizere, călători și șoferi bădărani și tramvaie mai bătrâne decât mine, un astfel de site cu orar responsive se încadrează perfect în peisaj. Cu puțin noroc, vor lansa și o variantă ca la carte peste alți ani, când noi vom circula deja cu mașini automate.