Netflix e chill

Pentru cei care nu au trăit într-o peșteră, [Netflix s-a lansat cu surle și trâmbițe săptămâna trecută în România. Nici n-am văzut bine primul status pe Facebook pe tema asta că am și sărit să îmi fac cont, mai ales că prima luna e gratuită.

Deși știam de multă vreme de serviciu și eram familiarizat mai ales cu aspectele tehnice din spatele afacerii lor, Netflix fiind o firmă foarte faimoasă și din punct de vedere al programatorilor care lucrează acolo, nu am încercat niciodată să le folosesc serviciul. Sunt prea comod pentru a mă complica cu proxy-uri sau VPN-uri dar trebuie să recunosc că mă rodea curiozitatea.

Așa că zilele trecute am intrat neprihănit pe site și m-am întors fan. Fiind un site bazat pe subscripții, nu te bombardează cu reclame. Conținutul e rege, serialele și filmele ocupă aproape tot spațiul ecranului, fiind din acest punct de vedere un veritabil deliciu pentru spectatori.

E drept, oferta nu se compară cu cea din state dar e satisfăcătoare. Am găsit aici multe seriale pe care doream să le văd sau revăd (Video Game High School ar fi un astfel de exemplu), dar și multe filme interesante.

Abonamentul de 10 euro îmi permite să urmăresc tot ce au în ofertă la o calitate bună și, mai mult de atât, îi permite și prietenei mele să urmărească în paralel altceva (deja a trecut la Netflix pentru Dexter).

Cu servere puternice și o infrastructură deșteaptă, nu am avut probleme cu streaming-ul și timpul de încărcare, totul a mers ca uns. Faptul că ține minte automat unde am rămăs, inclusiv dacă nu vizionez un episod până la capăt, e foarte util. Chiar mi s-a întâmplat să încep un episod pe calculator, să fiu nevoit să îi pun pauză, și să îl reiau ulterior pe tabletă.

E însă de neînlocuit? Cu certitudine, nu. Sincer să fiu, oferta lor în sine nu e încă spectaculoasă, cel puțin nu la nivelul la care să fiu dispus să plătesc acei bani strict pentru conținut. După cum am comentat și la articolul lui Dorin Lazăr despre Netflix, consider măruntul gest de a-mi face cont ca un vot de încredere.

Plătesc o sumă similară, poate chiar mai mare, pentru cablul TV, bani pe care aproape că îi arunc pe fereastră ținând cont că nu urmăresc mai nimic. Netflix e însă o companie care a produs seriale excelente precum Orange Is The New Black sau care a readus la viață seriale iubite de fani precum Arrested Development, de departe cel mai inteligent serial de comedie pe care l-am urmărit.

De ce nu aș plăti atunci o companie care produce conținut pe gustul meu? O companie care nu întrerupe difuzarea serialelor pentru reclame și care nu își îndeasă site-ul cu bannere publicitare? Plătesc deja un abonament TV din care o sumă de bani ajunge în realizarea televiziunilor cu maneliști sau la mașinăriile de propagandă și manipulare politică de partid. N-am cum să evit asta.

Ei bine, cu Netflix, cu mânușița mea, am posibilitatea de a-i recompensa pe cei care produc conținut de calitate. Și asta fac, pentru că în asta cred și asta îmi doresc să fie viitorul. Pentru restul există în continuare Filelist.