Video Game High School

Acum ceva vreme, în timp ce îmi vizitam un prieten, mi-a fost arătat primul episod dintr-un serial foarte promițător, Video Game High School, publicat direct pe YouTube. Deși mi-a atras înca de pe atunci atenția, am uitat de el până când l-am descoperit pe proaspătul lansat Netflix. De-abia ce îmi configurasem contul că mi-a și apărut în lista de recomandări. "E un semn", mi-am zis, i-am dat play... și am rămas captiv!

Produsă de Rocket Jump Studios, VGHS e un serial modern din toate punctele de vedere. Finațat de fani printr-o campanie pe Kickstarter, Video Game High School a fost creat de artiști moderni, din generația YouTube, pentru fanii moderni, din generația YouTube.

poster Video Game High School
(Sursa imaginii: covershut.com)

Brian D e un jucător oarecare al unui FPS popular. Printr-o combinație de noroc și aptitudini, reușește să îl ucidă (în joc, evident) pe Law, un jucător profesionist faimos, fapt care îl propulsează în centrul atenției și îi oferă un loc la Video Game High School, un liceu pentru viitori gameri profesioniști, unde materiile studiate sunt legate de gaming.

Cu un umor genial de stupid, uneori infantil, alteori desprins parcă din desenele animate clasice, dar și cu momente emoționante surprinzător de profunde (în special în timpul celui de-al treilea sezon), VGHS e un serial unic.

Din start, prin natura sa, se adresează unei anumite categorii de persoane, iar faptul că a fost produs prin crowdfunding i-a permis să rămână fidel acelei categorii de fani, fără să fie forțați să introducă elemente comerciale. Iar umorul, așa caricatural și retardardat cum este, e de-a dreptul delicios. De mult nu am mai râs cu atât de multă poftă!

Chiar dacă nu e un serial produs de un studio profesionist consacrat, acest lucru nu înseamnă că s-au făcut compromisuri la capitolul CGI, actori sau regie. Din contră, încă nu îmi vine să cred că primul sezon a fost realizat cu un buget de doar un sfert de milion de dolari... Sunt multe alte seriale cu pretenții care ar trebui să ia lecții de la VGHS.

Inedit e și modul în care sunt prezentate jocurile. Personajele sunt introduse într-un univers semi-live-action. În timpul jocurilor FPS le putem vedea alergând pe teren, folosind arme și împușcându-se, în timpul jocurilor de condus fac drift-uri pe șosea cu mașini reale, în timpul MMO-urilor se plimbă pe câmpii, înarmați cu scuturi și săbii... ați prins ideea.

De altfel, unele dintre cele mai tari scene din seriale sunt cele care alternează între lumea din joc, spectaculoasă, plină de efecte, cu personaje în haine cool și arme cool... și lumea reală, cu aceleași personaje concentrate în fața monitorului. Suprinde perfect farmecul dar și absurditatea gaming-ului.

Nu am decât cuvinte de laudă. Chiar dacă pe IMDB are "doar" 7.7 pentru mine e un serial de nota 10. Pe nișa lui cel puțin este mai mult decât memorabil, e perfect! Personaje simpatice, antagoniști penibili, de-a dreptul caricaturali, și scene pline de andrenalină.

Singurul meu regret este că are doar 3 sezoane. Mi-ar fi plăcut încă 2 sezoane, cel puțin, dar apreciez faptul că nu au vrut să lungească inutil lucrurile și să își piardă farmecul. 3 sezoane, câte 6 episoade și un final lung de o oră ce leagă cu succes toate ițele narative.

GG, Video Game High School, GG!