Matematica în imagini

Matematica în imagini
Photo by Abrahan Echeverria / Unsplash

Mihai avea o dilemă pe care nu o putea rezolva.

Se știe că o poză face cât o mie de cuvinte. Se mai știe și că o mie de vorbe nu fac un ban. O ecuație aparent simplă, pe care teoretic ar fi putut să o rezolve chiar și un politician fără diplomă de ban: o poză nu face nici un ban. Și totuși...

Mihai știa că o poză poate valora mult mai mult de un ban. Pozele făcute de fotografi celebri sau norocoși puteau valora o avere și chiar și un amator absolut putea să producă câțiva bănuți urcându-și imaginile pe site-uri de fotografii de stock. Pura existență a meseriei de fotograf anula automat ipoteza. Și atunci?

Nu puteai nici să spui că înțelepciunea din popor era falsă. Avea sute sau chiar mii de ani în spate. O poză chiar face cât o mie de cuvinte. O mie de vorbe chiar nu fac un ban. Și atunci... cum de putea o poză să valoreze ceva?

Mihai a reflectat mult asupra problemei până a realizat unde avea o frântură în logică. Presupunea că un cuvânt era egal cu o vorbă. Dar, de fapt, o vorbă putea fi compusă din mai multe cuvinte.

Mintea lui se agăță flămândă de acest nou indiciu dar se lovi rapid de un alt zid. Dacă o mie de vorbe nu fac un ban, iar o vorbă poate avea mai multe cuvinte... atunci mii de cuvinte nu fac un ban. Adică până și mai multe poze tot lipsite de valoare sunt.

Nu doar că nu rezolvase misterul dar se afundase și mai tare. Era atât de concentrat încât nici nu a auzit când fusese strigat.

-Mihai...?

-Mihai!

Speriat, Mihai ridică privirea și îl văzu pe Dorin, colegul său.

-Mamă, așa de prins cu munca erai? Mai lasă-le naibii de proiecte, îi spuse Dorin. Hai că s-a terminat programul, trebuie să închidem.

Ridicându-se în grabă de la birou, Mihai își înșfăcă rucsacul și se îndreptă spre ușă.

Diseară parcă e meci, nu? se gândi el