Living Nonviolent Communication - de Marshall B. Rosenberg

O să încep prin a spune că nu sunt un fan al cărților de "self-help", motivaționale sau alte rahaturi pline de truisme care ar trebui să îți schimbe viața. Le consider o pierdere de vreme și singurul motiv pentru care aș citi o astfel de carte ar fi pentru a mă amuza pe seama ei. Cărțile pe teme psihilogice sunt o altă poveste și pot fi extrem de educative, atâta timp cât nu sunt prea tehnice.

Deși nu aș încadra Living Nonviolent Communication: Practical Tools to Connect and Communicate Skillfully in Every Situation la capitolul "psihilogie", pentru că e ceva mai mult de atât, nu este nici genul de carte care să se bazeze pe naivitatea cititorilor.

poster "Living Nonviolent Communication"
Sursa imaginii: Goodreads

Scrisă de Marshall B. Rosenberg, un reputat psiholog american, prezintă un proces de comunicare diferit, menit să soluționeze problemele fără confruntări. Știu, sună destul de dubios dar privite cu atenție lucrurile chiar au sens.

Ideea din spatele Comunicării Nonviolente este de a te axa strict pe nevoile tale și nu pe cealaltă persoană. Deși sună egoist, nu este.

În cadrul acestei cărți, Marshall Rosenberg exemplifică acest nou mod de abordare a problemelor. Pornind de la clasicele conflicte de cuplu dar și cu probleme mai serioase, precum conflicte armate între triburi africane, unde acesta a intervenit ca mediator, prezintă un punct de vedere inedit.

Cel mai banal exemplu ar fi cel al soției care se plânge că soțul nu o ascultă și citește ziarul în timp ce aceasta vorbește. Soția se plânge că nu e băgată în seamă, soțul insistă că este atent și la ea și că poate purta o conversație în timp ce citește. Scenariul e clasic și probabil oricine a trecut prin așa ceva.

Ce ar spune soția că este problema? Faptul că soțul ei este insensibil și că nu o bagă în seamă. Rosenberg propune însă o abordare diferită.

Problema nu constă în comportamentul soțului. Privind lucrurile în acest fel, îl faci să se simtă atacat și insultat și capată automat o atitudine defensivă, mai ales atunci când nu simte că a făcut ceva greșit. În schimb, problema reală este că soția are nevoia de a fi ascultată, are nevoia ca soțul să lase pentru o clipă ziarul, să o privească în ochi și să îi răspundă.

Atunci când avem nevoi și probleme personale, lucrurile se schimbă. Soțul nu mai este un personaj negativ. Nu mai este făcut să se simtă prost pentru că nu este vorba despre el și despre acțiunile sale ci despre soția sa și nevoile ei.

Poate părea bizar la o primă vedere, dar trecând prin carte am ajuns să îi dau dreptate autorului. Citind argumentele dar și exemplele sale, le-am raportat adesea la experiențele mele și m-a văzut să văd lucrurile într-o altă lumină.

Metoda NVC te învață să analizezi problemele și să descoperi care este cauza reală a acestora și să o elimini de la rădăcină. De asemenea, forțându-te să te axezi pe nevoile tale și pe sentimentele tale, te face implicit mai receptiv și la nevoile celorlați. În loc să judeci o persoană și să îi aplici o etichetă de "nesimțit" sau "ignorant", este recomand să încerci să le înțelegi nevoile și să observi care sunt motivele pentru care se comportă în acel fel.

Lucrurile sunt destul de complicate și mărturisesc că nu am decât o idee generală despre ce implică comunicarea Nonviolentă dezvoltată de Marshall Rosenberg. Însă rar mi s-a întâmplat ca o simplă carte (destul de subțirică de altfel), să îmi influențeze atât de profund perspectiva.

Partea cea mai tare e că nu își propune să te schimbe. Nu vine cu un stil nou de viață. Poți citi cartea iar mâine să te comporți la fel. Însă e suficient să o citești pentru a căpăta automat alt mod de a pune lucrurile în balanță. Și vrei, nu vrei, vei fi influențat în bine.

Dintre toate articolele, cărțile și noțiunile din categoria asta cu care am avut de-a face, aceasta e singura care mi-a câștigat încrederea.