Less is more

Less is more
Photo by Kevin Kelly / Unsplash

Acum câțiva ani, tot prin perioada asta, am primit cadou câteva sticle de vin. În mod normal le pasez mai departe, cum eu nu beau (din simplul motiv că nu îmi place alcoolul) și nici prietena mea nu e mare fană de vin.

A fost însă un cadou primit de la cineva mai apropiat iar în aceste condiții mi se pare un gest urât să nu apreciezi ce ți se oferă din suflet. Drept urmare, m-am trezit cu câteva sticle de vin cu care nu știam ce să fac. Apoi i-am găsit întrebuințare.

După cum spuneam, nu îmi place alcoolul și nici măcar vinul, ușor paradoxal în condițiile în care am crescut într-o regiune viticolă. Dar un pahar de șpriț rece vara...

Noul nostru ritual pentru zilele de vară, în special după ce ne întorceam de la plimbarea de seară a câinilor, era să ne punem câte un pahar de vin rece, combinat cu apă minerală rece. Rezultatul? Răcoritor și ideal pentru perioadele caniculare. Dar curios lucru, vinul nu era mult.

În setul de pahare de 330ml primite la Tohani Trail Race punem câte un deget de vin, maxim, iar restul e apă minerală. Băutura rezultată e mai degrabă apă cu aromă decât băutură alcoolică și totuși îmi place mult mai mult decât dacă aș fi pus mai mult vin.

De câțiva ani am redus drastic consumul de suc și am constatat că în rarele moment când mai beau așa ceva mi se pare neplăcut de dulce. Dar mi se mai face uneori poftă de apa fructată de la Bucovina (parcă Fontea se numea) care e practic apă plată cu suc de fructe foarte, foarte diluat.

Apa simplă nu are același farmec, fie ea și minerală. Dar când o combini cu un strop de vin sau de suc, rezultatul e mai bun și mai sănătos decât alternativa: vin și suc în exces.

Acum ani buni, făceam câte un grătar în fiecare weekend de vară până am ajuns să mă plictisesc de carne. În prezent fac unul de câteva ori pe an, cu ocazii speciale, și pot să îl savurez iar cu aceeași plăcere.

Și aș putea să beau astfel de pahare de șpriț diluat pentru restul vieții. Aș putea să continui să fac gratare cu frecvența actuală până la adânci bătrâneți. Dar cu pahare pline de vin și grătare peste grătare ceva îmi spune că nu aș mai prinde prea mulți ani.

Uneori less is more. Sau, cum spunem noi românii: mai răruț, că-i mai drăguț.