How to solve it - de George Polya

How To Solve It: A New Aspect Of Mathematical Method, scrisă de către profesorul și matematicianul George Polya e o carte care te învață să rezolvi probleme.

Publicată în 1945, continuă să fie relevantă și în ziua de azi și deși se adresează cu precădere matematicienilor, este utilă oricărei persoane, indiferent de domeniul în care activează.

coperta "How to solve it"
(sursa imaginii: Goodreads)

Combinând teoria cu practica și având și un aspect pedagogic, în How To Solve It se expun pașii logici ce trebuie urmați pentru a rezolva o problemă. Exemplele sunt adesea matematice, lucru ce poate descuraja o persoana mai puțin tehnică, dar nu este o regulă. Sunt analizate și dileme practice, fiind prezentat atât modul în care pot fi abordate, dar și modul în care poți învăța pe cineva să rezolve astfel de probleme.

Sunt multe calcule pe care le face intern, intuitiv, atunci când ne aflăm în impas, iar George Polya încearcă să explice mecanismele din spatele acestui proces, precum și să ofere sfaturi pentru situațiile în care ne blocăm.

O problemă poate fi abordată din mai multe unghiuri. Se pot folosi analogii, se pot folosi construcții auxiliare, se poate merge invers, de la rezultat spre soluție și așa mai departe. Există chiar și un capitol în care se prezintă proverbele clasice și modurile în care acestea se aplică concret.

Cartea mi s-a părut extrem de utilă ca programator. M-am trezit adesea citind sfaturile din carte și aplicându-le mental asupra problemelor cu care mă luptam în mod curent la muncă. Unele metode le știam deja, pe altele le foloseam intuitiv iar cartea le-a lămurit și m-a făcut să le conștientizez. Au existat și informații noi care m-au făcut să privesc lucrurile dintr-o altă perspectivă. Iar cel mai fascinant lucru este că această carte a apărut acum acum 70 de ani.

Pe de altă parte, George Polya însuși prezintă multe idei preluate de la mult mai vechiul Pappus din Alexandria, precum și teoreme clasice precum cele enunțate de Euclid în timpul Greciei antice. E păcat și aproape rușinos pentru un om modern să nu cunoască și să nu folosească toate aceste informații.

Nu este nici o carte stufoasă și chiar dacă unele idei par să se respecte, cartea merită. Nu îți oferă revelații epifanice, nu o să te schimbe, nu o să privești lumea cu alți ochii, dar cu siguranță vei fi mai eficient în rezolvarea problemelor de orice natură!