Heart-Shaped Box - de Joe Hill

Heart-Shaped Box - de Joe Hill

Cu Heart-Shaped Box bifez cel de-al treilea roman scris de Joe Hill (după NOS4A2 și Horns). Cum pe autor l-am introdus deja în review-urile precedente (TL;DR: e fiul lui Stephen King și da, așchia nu sare departe de trunchi, și nu, nu e o copie a tatălui său), nu îmi mai rămâne decât să introduc romanul în sine.

Judas Coyne e o legendă a rockului, semi-retrasă din industrie, ce își trăiește viața retras și solitar, acompaniat doar de asistentul său Danny și de tânara sa iubită Georgia (pe numele ei real Marybeth), ultima din lanțul său de cuceriri. Ca orice rocker care se respectă, a căpătat de-a lungul anilor o pasiune pentru macabru, colecționând obiecte bizare precum un craniu trepanat din secolul 16, o frânghie de spânzurătoare sau tabla de șah a lui Aleister Crowley. Atunci când este anunțat de asistentul său că cineva vinde pe Internet o fantomă veritabilă o cumpără fără să stea pe gânduri.

coperta "Heart-Shaped Box"
sursa imaginii: Goodreads

Cutia neagră și în formă de inimă pe care o primește prin poștă conține nu doar costumul unui decent dar și spiritul acesteia. Iar fantoma nu e una benignă, ci spiritul obsedat al Craddock McDermott, care caută să răzbune sinuciderea fiicei sale vitrege, o fostă admiratoare și iubită a lui Coyne, pe care îl consideră astfel responsabil.

Foarte multe nu sunt de spus despre carte. Deşi mi-a plăcut mai putin decât celelalte, asta nu o face slabă. Judas Coyne, Jude, mi s-a părut mult mai simpatic fată de alte personaje şi asta pentru că a fost un personaj credibil, departe de a fi inocent şi totuşi simpatizabil. "Ok, e cam mârlan, dar nu merită ce i se întâmplă", îmi tot spuneam în timp ce răsfoiam cu înfrigurare paginile digitale, aşteptând nerăbdător deznodământul.

Nici foarte macabră dar suficient de şocantă pentru a merita încadrarea în genul horror, Heart-Shaped Box e o carte solidă şi plăcută, cu un final satisfăcător, exact ce trebuie de la o lectură pe care o faci din plăcere.

O recomand.