From Dawn To Decadence - de Jacques Barzun
Când te gândești de regulă la istorie primul lucru care îți vine în minte este un amalgam plicticos de date și nume de persoane pe care e musai să le înveți pe de rost. Eventual un profesor care îți dictează pe un ton monoton tot felul de amănunte ce par irelevante despre tot felul de întâmplări din trecut și un manual la fel de captivant precum știrile meteo. Dar istoria poate fi mai mult de atât.
Jacques Barzun, un faimos istoric american de origine franceză, poate demonstra acest lucru. La 93 de ani, o vârstă la care alții nu mai țin minte nici ce au făcut ieri, a publicat From Dawn to Decadence: 500 Years of Western Cultural Life, 1500 to the Present, una dintre puținele cărți despre care se poate spune că îți pot schimba perspectiva asupra lumii.
Pornind din anii 1500 și continuând treptat până în prezent, această operă-mamut de peste 800 de pagini te face să privești istoria cu alți ochi.
sursa imaginii: Goodreads
Când spui "istorie" spui aproape automat "războaie". Regi și imperii, conflicte armate încremenite în trecut, interesante poate ca subiect, dar fără o importanță chiar atât de mare în viața de zi cu zi a unui om de rând. Nu și în viziunea lui Jacques Barzun.
Cartea sa abordează cu precădere aspectul cultural. Religie, literatură, muzică, pictură, știință, toate aceste teme care cad pe plan secund în timpul orelor de istorie sunt prezentate în prim plan în From Dawn To Decadence. Iar pe măsuri ce dai paginile descoperi că sunt mult mai importante decât orice război.
Probabil că toată lumea a auzit de Martin Luther, părinele luteranismului și cele 95 de teze ale săle, bătute în cuie de ușa bisericii. Barzun îl prezintă însă pe omul Martin Luther, profesorul de teologie. Care a fost contextul în care a publicat acele teze, ce gândeau restul preoților pe atunci și cum au influențat acestea cultura europeană, acestea sunt lucruri explicate în carte.
Renașterea, romantismul, cubismul, literatura gotică nu sunt simple concepte definite ca în dicționar ci fiecare e bine definit în contextul social-politic și economic al acelor vremuri. Romantismul, de exemplu, nu e un curent literar plictisitor al cărui reprezentat de seamă a fost Eminescu. E foarte interesant să afli cum a apărut și care a fost reacția publicului.
Toate aceste elemente culturale, considerate poate neglijabile, au avut un rol enorm în modul în care a decurs istoria vestului. Politica, economia, războaiele, religia, toate aceste lucruri au fost strâns legate de cultură și au conturat împreună soarta civilizației umane.
Deși stufoasa, cartea se citește destul de ușor. Sunt presărate adesea anecdote istorice interesante și amuzante, iar citate relevante din operele, scrisorile sau manuscrisele clasice sunt inserate strategic printre pagini. După fiecare subiect sau concept prezentat, Jacques Barzun indică cititorului interesat ce alte materiale ar trebui să studieze ca să afle mai multe.
Diversitatea subiectelor și perioada îndelungată pe care o acoperă fac cartea atrăgătoare și pentru cei care nu sunt interesați neapărat de subiectele istorice. Nu ai citi, de exemplu, o carte despre imperiul roman decât dacă te pasionează civilizația lor. Dar From Dawn To Decadence e mai mult decât o carte despre istorie, e o carte care îți explică civilizația și cultura vestică iar odată ce înțelegi trecutul, prezentul chiar capătă mult mai mult sens.
O citești aproape la fel cum se citește un ziar de calitate: pentru a fi la curent și pentru a înțelege ce se întâmplă. E cu certitudine mult mai relevantă decât multe dintre știrile din prezent.