What If? de Randall Munroe

Nu cred că e om pe lumea asta care să nu își fi pus vreodată o întrebare absurdă. Cum ar fi dacă luna ar fi făcută din brânză? Dacă oamenii ar putea zbura, cât de mari le-ar fi aripile? Unele sunt rămășițe ale imaginației și fanteziilor din copilărie, altele sunt curiozități legitime și aproape toate sunt fără răspuns.

V-ați întrebat vreodată cum ar fi dacă cineva le-ar lua în serios și v-ar oferi un răspuns real, cu toate calculele făcute ca la carte și susținut de știință? Fix asta a făcut Randal Munroe în cartea sa What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions

Pentru cei care nu îl cunosc, Randall Munroe este geniul creativ (și la propriu, și la figurat) din spatele xkcd. Un fost inginer robotician la NASA (da, acea N.A.S.A.), a devenit faimos prin caricaturile inteligente publicate sub formă de webcomic pe XKCD, "un webcomic despre romanță, sarcasm, matematică și limbaj".

coperta "What If?"
sursa imaginii: Goodreads

În What If?, acesta a selectat cele mai interesante și bizare întrebări de la cititori și le-a răspuns așa cum numai un tip inteligent poate să o facă.

Ce s-ar întâmpla dacă lumea ar dispărea brusc?

Cât de puternic ar trebui să fie un laser ca să poată scrie pe lună?

Dacă fiecare om ar avea un suflet pereche, care ar fi șansele să îl întâlnească și cât timp ar dura?

Acestea sunt doar câteva mostre din întrebările din carte. Răspunsurile sale serioase, documentate științific și cu toate formulele matematice, fizice și chimice corespunzătoare, sunt condimentate și cu ilustrațiile și umorul său caracteristic. În plus, la fel ca în Mythbusters, se termină aproape de fiecare dată cu extincția omenirii sau explozii puternice.

Pentru fiecare întrebare se depune efort ca pentru un articol științific. Randall Munroe rulează simulări, calculează statistici, se consultă cu alți oameni de știință iar atunci când rezultatul nu e suficient de spectaculos, imaginația sa îl ajută să ducă lucrurile mai departe. Ce ar fi dacă un glonț cu densitatea unui neutron ar împușca planeta? Aparent nu mare lucru. Dar cititorul nu rămâne dezamăgit. Ce ar fi dacă glonțul nu ar trece prin planetă ci ar rămâne la suprafață, duce el întrebarea mai departe? Cât de mare ar trebui să fie platforma care l-ar susține? Ce fel de influență ar avea asupra gravitației? Ar putea oamenii să se apropie de el pentru a-l atinge?

O carte nu doar pentru iubitorii de știință, WHAT IF: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions explică legile fizice într-un mod care va captiva fiecare cititor și îl va lăsa la final și ceva mai deștept.