Frig - II
Cât de frig e afară? În funcție de persoana întrebată, răspunsul poate varia.
Un răspuns tradițional e cel colorat, artistic: ger de crapă pietrele. O expresie interesantă dar greu de tradus în termeni concreți. În jungla urbană pietrele sunt surprinzător de rare. Cât de des le vezi în mod normal? Cât de des le vezi atunci când e frig? Ai o piatră familiară, pe care să o vezi zi de zi, să o cunoști în profunzime și să îți dai seama că a crăpat din cauza gerului? Poate așa era ea... cine poate știi?
Poți răspunde într-un mod mai subiectiv. E un frig de mi-au înghețat degetele. E un frig de mi-au crăpat buzele, ca să păstrăm firul pornit mai devreme. Uneori e chiar atât de frig încât îți amorțește limba și începi să vorbești peltic, ca și cum ai fi băut. Doar că toate aceste estimări sunt subiective.
Cred că știm cu toții atât persoane care se vaită de frig la cea mai mică adiere, dar și persoane care poartă o geacă descheiată peste un tricou în toiul celei mai aprigi ierni. Și atunci cum să știi cât de frig îți va fi ție pe baza detaliilor primite de la alții? Nu știi.
Plus că depinde și de alți factori. Ești îmbrăcat gros sau subțire? Te miști? Ești transpirat? Ești bolnav? Plouă? Ninge? Bate vântul? Cât de frig e afară? E frig dar cât de mult frig? Și atunci intervin numerele.
Afară este rece?
Câte grade? -10
Sigur, ai diferențe între popoarele normale care folosesc grade Celsius și ciudații din partea cealaltă a globului care folosesc unități ezoterice, dar cine îi bagă în seamă? Pentru noi, ceilalți, numerele sunt universale și înseamnă ceva concret pentru fiecare.
10 grade? Cald.
0 grade? Eh, friguț.
-10 grade? Ger.
Simplu, curat și la obiect. Și totuși... atât de sec și plictisitor. Când crapă pietrele? Probabil poți răspunde cu o cifră dar cifrele nu sunt colorate. Sunt reci.