E-Sports

E-Sports

Citeam astazi despre opiniile patronului Virtus Pro, o organizatie despre e-sports, legate de acest domeniu, iar ideile sale m-au pus pe ganduri.

Asistam clar la o dezvoltare a "sporturilor virtuale", din toate punctele de vedere. E drept, mi-e greu sa fac un rezumat la modul general, eu nefiind pasionat decat de Dota2, dar anumite aspecte sunt foarte evidente.

In primul rand, exista din ce in ce mai multe turnee cu premii din ce in ce mai mari. Ultima editie a The International, turneul international de Dota2, organizat de Valve, a avut premii totale in valoare de 10.000.000 de dolari, mai mult decat comparabila cu cele din sporturile clasice. Iar partea cea mai tare este ca grosul acestor bani a fost strans de catre fani.

Lasand la o parte prestigiul adus de astfel de sume, acest lucru este important si pentru ca le permite jucatorilor sa castige bine din e-sports. Sa iti faci o cariera "jucandu-te pe calculator" nu mai e un lucru chiar atat de ridicol. Mai mult decat atat, exact ca in celelalte sporturi, tinerii care se retrag de pe scena isi pot gasi de lucru in acest domeniu, continuand sa activeze pe post de analisti sau comentatori.

In al doilea rand, prin natura lor, sunt mult mai interesante decat sporturile clasice. Fotbalul mi se pare de multa vreme teribil de plictisitor dar un meci de Dota 2? 5 eroi infruntand alti 5 eroi, intr-o lume fantasy, cu efecte spectaculoase, cu foarte multa strategie dar si cu foarte multe reflexe, degete rapide si reactii de felina. E cam ca la fotbal, doar ca in loc sa alerge dupa o minge pe teren timp de o ora, jucatorii ar incepe sa se casapeasca intre ei cu sabii, arcuri sau vraji, ajutati de bestii magice.

Nu o sa uit niciodata primul turneu LAN de Dota2 la care am fost, Dreamhack Romania, cand am avut sansa sa vad live echipe precum Alliance, Cloud9, Fnatic sau pe Dendi Si XBOCT de la Na'Vi.
jucatori de la Fnatic Dota2

Sa stai la un metru de jucatori pe care ii admiri, sa ii poti vedea live in timpul unei partide, sa le poti obtine autografele, e ceva de nedescris.

De atmosfera din sala, nu mai zic
Dreamhack Romania 2014, concursul de HearthStone

E cu totul si cu totul altceva sa fii inconjurat de sute de alti fani, asemeni tie, si sa urli cu ei si sa aplauzi la fiecare faza spectaculoasa din timpul meciurilor.

Dar poate cel mai important este ca lumea e-sports este doar semi-profesionista. Sigur, ai si prezentatori la 4 ace, analizand cu foarte multa atentie strategiile echipelor, facand statistici si predictii, dar ai si jucatori care se trolleaza pe Twitter si multa drama de Internet. What's not to love?